Pasztet jajeczno-grzybowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Polecam!

  • 30 min

Składniki:

  • Keksówka o wymiarach 10x30cm

    13 jajek
    50 dag pieczarek
    4 łyżki groszku konserwowego
    1 gotowana marchewka
    1 cebula
    100g żółtego sera
    1 pęczek natki
    1 mały pęczek szczypiorku
    3 łyżki bułki tartej
    3 łyżki majonezu
    1 łyżka śmietany
    olej do podsmażenia pieczarek
    sól, pieprz
    szczypta słodkiej papryki w proszku

Pasztet jajeczno-grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przesmażyć razem na łyżce oleju, aż odparuje z nich nadmiar wody. Ostudzić. 10 jajek ugotować na twardo. Zimne zetrzeć na tarce o dużych oczkach wraz z serem. Natkę i szczypiorek posiekać. Marchewkę drobno pokroić. Wszystkie składniki razem połączyć wraz z roztrzepanymi surowymi jajkami. Doprawić do smaku solą, papryką i pieprzem. Przełożyć do keksówki wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia, wierzch również nakryć papierem aby zbytnio nie wysechł. Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut.

Porady

Doskonała jako zimna przystawka pokrojona w plastry lub ciepłe danie obiadowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy