Pasztet jajeczno-grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przesmażyć razem na łyżce oleju, aż odparuje z nich nadmiar wody. Ostudzić. 10 jajek ugotować na twardo. Zimne zetrzeć na tarce o dużych oczkach wraz z serem. Natkę i szczypiorek posiekać. Marchewkę drobno pokroić. Wszystkie składniki razem połączyć wraz z roztrzepanymi surowymi jajkami. Doprawić do smaku solą, papryką i pieprzem. Przełożyć do keksówki wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia, wierzch również nakryć papierem aby zbytnio nie wysechł. Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut.
Porady
Doskonała jako zimna przystawka pokrojona w plastry lub ciepłe danie obiadowe.
Komentarze