Pasztet jaglany z cukinią i słodkich ziemniaków

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pasztet z kaszy jaglanej, cukinii i słodkich ziemniaków doprawione parmezanem. Pyszny na drugie śniadanie, lunch czy kolację z lekką sałatką.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
    3-4 jaja w zależności od wielkości
    1 cukinia
    300 gram słodkich ziemniaków
    80 gram tartego parmezanu
    cebula
    ząbek czosnku
    sól i pieprz do smaku
    tymianek lub koperek
    olej

Pasztet jaglany z cukinią i słodkich ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet z kaszy jaglanej, cukinii i słodkich ziemniaków 1. Cukinię zetrzeć na tarce dodać pół łyżeczki soli, odstawić na bok aby puściła wodę. Pokrojoną w kosteczkę cebulkę zeszklić na 1 łyżce oleju. Kaszę przełożyć do miski, utrzeć na dużych oczkach słodkiego ziemniaka i dodać do kaszy, dodać cebulkę, wyciśniętą z wody cukinię. Wymieszać. Dodać tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem oraz wbić jaja. Wymieszać na jednolitą masę. Następnie przełożyć do formy wyłożonej papierem i oprószonej kaszką kukurydzianą. Piec ok 60 minut w 190 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy