Pasztet gryczany z suszonymi grzybami

0 (0 ocen)

Jeśli przepadasz za warzywnymi pasztetami lub lubisz urozmaicać swoją dietę, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Pasztet z kaszy gryczanej z suszonymi grzybami jest niebanalny w smaku. Jest kremowy i zwarty. Smakuje nawet zagorzałym mięsożercom, bowiem w smaku przypomina mięsny pasztet

Składniki:

  • -1 szklanka suchej kaszy gryczanej niepalonej
    -2 jajka od szczęśliwej kurki
    -4 łyżki sosu sojowego
    -2 łyżki czosnku niedźwiedziego
    -spora garść suszonych grzybów
    -2 łyżeczki soli himalajskiej
    -3 łyżki płatków jaglanych
    -4 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
    -1 mała czerwona cebula
    -1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
    -1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
    -łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie)

Pasztet gryczany z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-13bulel 1. -suszony grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 20minut
    -kaszę gryczaną zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc
    -rano odlewamy wodę, do garnka nalewamy nową, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kaszę gotujemy do miękkości. Odstawiamy i studzimy
    -cebulę drobno siekamy
    -z grzybów odlewamy wodę i kroimy je na mniejsze kawałki
    -do kaszy dodajemy jajka, rozpuszczone masło, sos sojowy i belndujemy na gęsty krem
    -do kaszy dodajemy grzyby, cebulę, przyprawy oraz płatki jaglane
    -całość dokładnie mieszamy
    -blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i posypujemy czarnuszką
    -piekarnik rozgrzewamy do 180C
    -pieczemy około 45-50minut
    -wyjmujemy z piekarnika , studzimy i wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc)

    Smacznego i na zdrowie!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy