Pasztet drobiowy z żurawiną

  • wyświetlono: 1140 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pasztet delikatny, wilgotny, daje się rozsmarować na kanapce. Warto używać mieszanych mięs do pasztetu, smakują wtedy najlepiej.

Patusia
  • 120min

Składniki

Składniki na 2 formy 11 x 11cm:

2 udka z kurczaka
400g piersi z indyka
250g wątróbki drobiowej

pęczek włoszczyzny
2 kajzerki
2 cebule
2 jajka
2 łyżki kaszy manny
100g żurawiny suszonej
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa w całości, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, majeranek, lubczyk, imbir

Sposób przygotowania przepisu:

Pasztet drobiowy z żurawiną

  • 1. Umyte mięso zalewamy zimną wodą tak, by przykryła mięso, dodajemy pęczek włoszczyzny, ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę soli i wstawiamy na panik o średniej mocy i gotujemy, aż mięso będzie miękkie (1h). Wyłączamy palnik, do wywaru wrzucamy na 5-10 minut wątróbkę, by się sparzyła. Wyjmujemy, a mięso odstawiamy do wystudzenia. Następnie mięso z udek oddzielamy od kości.

    Cebule kroimy w kostkę lub piórka, podsmażamy na łyżce masła, odstawiamy do przestudzenia.

    Bułki zalewamy wywarem z gotowania mięsa, gdy się namoczą lekko odciskamy.

    Mięso, wątróbkę, cebule, bułki przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Możemy również dodać warzywa z gotowania mięsa. Wszystko mieszamy dokładnie w dużej misce, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, startą gałką muszkatołową, imbirem i lubczykiem, dodajemy jajka, kaszę mannę w razie potrzeby wlewamy trochę wywaru z gotowania mięsa. Masa nie może być sucha, powinna być kleista. Na końcu dodajemy żurawnię i mieszamy. Masę odstawiamy na 30 minut do przegryzienia. Następnie przekładamy do foremek wysmarowanych smalcem i obsypanych bułką tartą. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Pasztet możemy przykryć folią aluminiową w pierwszej fazie pieczenia, by nie wysychał, folię zdejmujemy 15 minut przed końcem pieczenia. Po upieczeniu pasztet odstawiamy do wystudzenia, a następnie schładzamy go w lodówce kilka godzin.

Porady

Aby pasztet nie wyszedł suchy, nie należy go piec zbyt długo, do masy warto dodać trochę wywaru z gotowania mięsa. Zamiast żurawiny możemy użyć suszonych śliwek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzuszkola_babciPasztetsuszone owocekuchnia polska

Komentarze

Podobne przepisy

pasztet

Dodane przez: marysiaz

Tradycyjny pasztet z żurawiną

Rewelacyjny świąteczny pasztet,...

pasztet drobiowy

Dodane przez: Bożena Z.

Pasztet drobiowy z rozmarynem

Drobiowy pasztet domowy z mięsa...

Pasztet drobiowy z pieczarkami

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Pasztet drobiowy z pieczarkami

Dobrze dobrane składniki, duża...

Pasztet drobiowy z wątróbką

Dodane przez: Kloruś

Pasztet drobiowy z wątróbką

Wątróbka to doskonałe źródło żelaza,...

Pasztet drobiowy z pieczarkami

Dodane przez: bogusia82

Pasztet drobiowy z pieczarkami

Pasztet z dodatkiem pieczarek jest...

pasztet drobiowy z orzechami

Dodane przez: TruskawkowaPoziomka

Pasztet drobiowy z orzechami

Delikatny w smaku pasztet z orzechową...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.