Przepis na pasztet dostałam od mojej siostry. Taki swojski wyrób na chlebek, zdrowy i bardzo pożywny i oczywiście bez konserwantów.
1 godz. 10 min
Składniki:
Składniki:
4 udka (u mnie 1,9 kg)
½ kg wątróbki z kurcząt
2 cebule
5 średnich marchewek
1 duża pietruszka
1 mały seler
Kawałek białej części pora
2 jajka
10 dag słoniny
1 czerstwa bułka kajzerka
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek
Olej do smażenia
Tłuszcz do formy i kasza manna
Pasztet drobiowy z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: udka opłukać, zalać wodą, zagotować. Usunąć szumowiny, dodać obrane warzywa w całości(1 cebulę). Dodać sól i pieprz do smaku, gotować do miękkości mięsa.
Drugą cebule obrać, pokroić w piórka, wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem, smażyć około 3-5 minut, następnie dodać oczyszczoną z błonek, opłukaną i osuszona wątróbkę. Smażyć około 5 minut.
Bułkę namoczyć w rosole. Wystudzone mięso obrać z kości, przekręcić przez maszynkę wraz z warzywami, wątróbką oraz bułką 3 razy. Dodać jajka oraz przyprawy do smaku, bez majeranku. Wyrobić rękami na jednolita masę. Formę natłuścić, wysypać kaszą manną. Słoninę pokroić w cienkie plasterki. Wyłożyć ½ na dno formy, posypać majerankiem. Następnie wyłożyć mięso, wyrównać łyżką i wyłożyć na wierzch pozostałe paski słoniny. Oprószyć majerankiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, piec około 15 minut, następnie zmniejszyć temp. do 160 stopni i piec jeszcze 45 minut.
Porady
1.Do pasztetu można dodać 2-3 ziarenka ziela angielskiego i listek laurowy
Komentarze