Pasztet drobiowy z warzywami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przepis na pasztet dostałam od mojej siostry. Taki swojski wyrób na chlebek, zdrowy i bardzo pożywny i oczywiście bez konserwantów.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki:
    4 udka (u mnie 1,9 kg)
    ½ kg wątróbki z kurcząt
    2 cebule
    5 średnich marchewek
    1 duża pietruszka
    1 mały seler
    Kawałek białej części pora
    2 jajka
    10 dag słoniny
    1 czerstwa bułka kajzerka
    Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek
    Olej do smażenia
    Tłuszcz do formy i kasza manna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet drobiowy z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: udka opłukać, zalać wodą, zagotować. Usunąć szumowiny, dodać obrane warzywa w całości(1 cebulę). Dodać sól i pieprz do smaku, gotować do miękkości mięsa.
    Drugą cebule obrać, pokroić w piórka, wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem, smażyć około 3-5 minut, następnie dodać oczyszczoną z błonek, opłukaną i osuszona wątróbkę. Smażyć około 5 minut.
    Bułkę namoczyć w rosole. Wystudzone mięso obrać z kości, przekręcić przez maszynkę wraz z warzywami, wątróbką oraz bułką 3 razy. Dodać jajka oraz przyprawy do smaku, bez majeranku. Wyrobić rękami na jednolita masę. Formę natłuścić, wysypać kaszą manną. Słoninę pokroić w cienkie plasterki. Wyłożyć ½ na dno formy, posypać majerankiem. Następnie wyłożyć mięso, wyrównać łyżką i wyłożyć na wierzch pozostałe paski słoniny. Oprószyć majerankiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, piec około 15 minut, następnie zmniejszyć temp. do 160 stopni i piec jeszcze 45 minut.

Porady

1.Do pasztetu można dodać 2-3 ziarenka ziela angielskiego i listek laurowy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować