Pasztet? Nic bardziej prostszego i smaczniejszego. Tym bardziej, że wiemy co w nim znajduje się. Idealny na kanapki. Jeśli chcemy zrobić więcej, to do słoików i pasteryzujemy.
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
500 g wątróbek drobiowych z kurczaka
500 ml mleka
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej bazylii
5 suszonych pomidorów z zalewy
kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów
1/2 szklanki soku pomarańczowego
sól, pieprz
Pasztet drobiowy z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbki oczyszczamy, moczymy w mleku przez godzinę.
Cebule kroimy w kostkę i razem z rozgniecionym czosnkiem, bazylią oraz suszonymi pomidorami, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy osuszone z mleka wątróbki i je smażymy. Po kilku minutach dodajemy sok, dusimy przez 5 min, odparowujemy nadmiar płynów.
Jeszcze ciepłe przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (drobne oczka), doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przekładamy do słoiczków i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce, maksymalnie przez 3 miesiące.
Komentarze