Pasztet drobiowy z suszoną żurawiną, morelą i grzybami

0 (0 ocen)

Bardzo smaczny domowy pasztet.Więc jemy dobrze, zdrowo i smacznie:). Dodateksuszonej żurawiny,moreli i suszonych grzybów sprawi że taki pasztet idealnie pasuje na nasz świąteczny stół.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego indyczego
    1 kg udek z kurczaka
    40 g suszonych grzybów leśnych
    4 łyżki suszonej żurawiny
    3 łyżki suszonej moreli (pokroić na większe kawałki )
    1 kostka rosołowa drobiowa
    2 liście laurowe
    3 jajka
    3 łyżki kaszy manna
    2 cebule
    około 1 szklanki wywaru drobiowego (w którym gotowało się mięso )
    sól,pieprz,ostra papryka,tymianek,gałka muszkatołowa do smaku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pasztet

Pasztet drobiowy z suszoną żurawiną, morelą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet drobiowy z suszoną żurawiną,morelą i grzybami. 1. Grzyby namoczyć przez kilka godzin,ugotować.
    Umyte udka, włożyć do garnka zalać wodą, dodać liście laurowe i
    kostkę rosołową drobiową. Gotować do miękkości mięsa.Obraną
    cebulę, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Oddzielić mięso od
    kości i wraz z grzybami i cebulą przemielić przez maszynkę do mielenia mięsa, dwukrotnie. Dodać mięso indycze,żurawinę,morele, jajka,kaszę mannę i zimny wywar. Doprawić do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.
    Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wierz
    posmarować olejem i piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować