Bardzo smaczny domowy pasztet.Więc jemy dobrze, zdrowo i smacznie:). Dodateksuszonej żurawiny,moreli i suszonych grzybów sprawi że taki pasztet idealnie pasuje na nasz świąteczny stół.
Składniki:
500 g mięsa mielonego indyczego
1 kg udek z kurczaka
40 g suszonych grzybów leśnych
4 łyżki suszonej żurawiny
3 łyżki suszonej moreli (pokroić na większe kawałki )
1 kostka rosołowa drobiowa
2 liście laurowe
3 jajka
3 łyżki kaszy manna
2 cebule
około 1 szklanki wywaru drobiowego (w którym gotowało się mięso )
sól,pieprz,ostra papryka,tymianek,gałka muszkatołowa do smaku
olej do smażenia
Pasztet drobiowy z suszoną żurawiną, morelą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby namoczyć przez kilka godzin,ugotować.
Umyte udka, włożyć do garnka zalać wodą, dodać liście laurowe i
kostkę rosołową drobiową. Gotować do miękkości mięsa.Obraną
cebulę, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Oddzielić mięso od
kości i wraz z grzybami i cebulą przemielić przez maszynkę do mielenia mięsa, dwukrotnie. Dodać mięso indycze,żurawinę,morele, jajka,kaszę mannę i zimny wywar. Doprawić do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wierz
posmarować olejem i piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Komentarze