Pasztet drobiowy z pieczarkami,marchewką i cukinią

4.5 (159 ocen)

  • 60 min

Z kromką pieczywa smakuje rewelacyjnie

  • 60 min

Składniki:

  • -Kurczak waga 2 kg

    -250 g drobiowej wątróbki

    -300 g pieczarek

    -4 łyżeczki chrzanu tartego

    -2 cebule

    -4 pełne łyżki bułki tartej

    -3 jajka

    -1 łyżeczka oleju

    -sól,pieprz ,ostra papryka do smaku

    -1 mała cukinia

    -2 marchewki


    -tłuszcz i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet drobiowy z pieczarkami,marchewką i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczonego kurczaka umyć,odzielić mięso od kości.Drobno pokroić.

    .
  • image-09f5e9a 2. Cebulę drobno pokroić.Podsmażyć razem z oczyszczonymi i pokrojonymi w plastry pieczarkami.Ddodać mięso i dusić pod przykryciem do miękkości.Pod koniec duszenia dodać oczyszczoną wątróbkę oraz bułkę tartą.Następnie lekko przestudzić i przepuścić przez maszynkę.Dodać chrzan i 2 jajka .Przyprawić solą,pieprzem i papryką do smaku.
  • image-1a99hua 3. Formę keksową o wymiarach: 28x9 cm natłuścić obsypać bułka tartą.Wyłożyć drobiową masę,wyrównać powierzchnię.Wstawić do większej formy z gorącą wodą.Piec w kąpieli wodnej w tem.180 st C przez około 80 minut
  • image-1o7vmlr 4. Cukinię oraz obraną marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Posolić i popieprzyć .Odstawić na 15 minut.Odlać nadmiar soku,połączyć z jajkiem i olejem.
  • image-1i2texd 5. 30 minut przed końcem pieczenia wyłożyć warzywa na wierzch pasztetu.
  • 6. Kroić po ostygnięciu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Marchewka Pieczarki Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować