Pasztet drobiowy z orzechami

  • wyświetlono: 770 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Delikatny w smaku pasztet z orzechową nutą. Idealny na kanapkę, jak i też do przegryzienia osobno.

IMG_20170919_141805

Składniki

Składniki:
-2kg całego kurczaka,
-400g wątróbki drobiowej,
-2 cebule,
-2 marchewki,
-8 ziarenek ziela angielskiego,
-4 liści laurowych,
-4 jajka,
-1,5 bułki kajzerki,
-pół pora,
-200g orzechów włoskich,
-1 łyżeczka pieprzu,
-1 łyżeczka vegety,
-2 łyżeczki majeranku,
-1 łyżeczka soli,
-5 jajek,
-1,5 szkl. mleka,
-50g masła.

Sposób przygotowania przepisu:

Pasztet drobiowy z orzechami

  • 1. Kurczaka dzielimy na części, wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy.
    Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy metodą mrugania (poszetowania) 2,5-3 godzin.
    Na 40 minut przed zakończeniem gotowania dodajemy jedną cebulę, marchewki, pora, ziele angielskie i liścia laurowego.
    Wątróbkę kroimy na mniejsze części, zalewamy mlekiem i odstawiamy na około 1-1,5 godziny.
    Gdy mamy ugotowany wywar, wyjmujemy mięso i odstawiamy do wystudzenia.
    Nie wylewamy wywaru.
    Pozostałą cebulę kroimy w kostkę i dusimy na maśle około 5 minut. Do cebuli dodajemy odcedzoną wątróbkę i chochelkę wywaru.
    Dusimy mniej więcej 10-15 minut.
    Bułkę zalewamy ciepłym wywarem i odstawiamy.
    W tym czasie oddzielamy mięso od kości. Powinno wyjść mniej więcej 1,2-1,5kg mięsa.
    Orzechy mielimy 3 razy i dodajemy do mięsa.
    Mięso z orzechami, bułką (nie wyciskamy wywaru), odcedzoną wątróbką z cebulą, warzywami z wywaru mielimy cztery razy.
    Oddzielamy białka od żółtek, do masy dodajemy żółtka, 1,5 chochelki wywaru i przyprawy.
    Mieszamy rękoma do połączenia składników.
    Gotujemy 5 jajek na twardo i obieramy ze skorupki. Odkrawamy końce jajek (tak by było widać żółtko).
    Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.
    Przygotowujemy dwie keksówki.
    Jedną o wymiarach 30x8 cm, drugą 17x7cm.
    Smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
    Do większej formy wkładamy samą masę, natomiast do mniejszej wkładamy na dno masę (mniej więcej 1cm). Układamy jajka blisko siebie
    i przykrywamy pozostałą masą.
    Pieczemy w temperaturze 185 stopni przez 55 minut.
    Tak przygotowany pasztet studzimy i dekorujemy orzechami.
    Smacznego ;)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzuprzystawkaorzechyPasztetprzekąskapasztet drobiowypasztet z kurczakapasztet drobiowy z orzechami

Komentarze

Podobne przepisy

Pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną

Dodane przez: Goszka

Pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną

Moja rodzina uwielbia pasztety,...

pasztet z żurawiną

Dodane przez: majka190382

PASZTET DROBIOWY Z ŻURAWINĄ

Nie tylko na Wielkanocny stół

Pasztet drobiowy z warzywami

Dodane przez: bienpyt

Pasztet drobiowy z warzywami

Przepis na pasztet dostałam od...

Pasztet drobiowy

Dodane przez: PolskaGotuje

Pasztet drobiowy

Domowy pasztet drobiowy

pasztet drobiowy z pieczarkami

Dodane przez: majka190382

PASZTET DROBIOWY Z CAŁYMI PIECZARKAMI

W mysl zasady, że domowe jest najlepsze...

Drobiowy pasztet z suszonymi pomidorami

Dodane przez: Skotka

Pasztet drobiowy z pomidorami

Pyszny, aromatyczny w sam raz na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.