Pasztet drobiowy z orzechami

4.5 (162 ocen)

Delikatny w smaku pasztet z orzechową nutą. Idealny na kanapkę, jak i też do przegryzienia osobno.

Składniki:

  • Składniki:
    -2kg całego kurczaka,
    -400g wątróbki drobiowej,
    -2 cebule,
    -2 marchewki,
    -8 ziarenek ziela angielskiego,
    -4 liści laurowych,
    -4 jajka,
    -1,5 bułki kajzerki,
    -pół pora,
    -200g orzechów włoskich,
    -1 łyżeczka pieprzu,
    -1 łyżeczka vegety,
    -2 łyżeczki majeranku,
    -1 łyżeczka soli,
    -5 jajek,
    -1,5 szkl. mleka,
    -50g masła.
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Pasztet drobiowy z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka dzielimy na części, wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy.
    Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy metodą mrugania (poszetowania) 2,5-3 godzin.
    Na 40 minut przed zakończeniem gotowania dodajemy jedną cebulę, marchewki, pora, ziele angielskie i liścia laurowego.
    Wątróbkę kroimy na mniejsze części, zalewamy mlekiem i odstawiamy na około 1-1,5 godziny.
    Gdy mamy ugotowany wywar, wyjmujemy mięso i odstawiamy do wystudzenia.
    Nie wylewamy wywaru.
    Pozostałą cebulę kroimy w kostkę i dusimy na maśle około 5 minut. Do cebuli dodajemy odcedzoną wątróbkę i chochelkę wywaru.
    Dusimy mniej więcej 10-15 minut.
    Bułkę zalewamy ciepłym wywarem i odstawiamy.
    W tym czasie oddzielamy mięso od kości. Powinno wyjść mniej więcej 1,2-1,5kg mięsa.
    Orzechy mielimy 3 razy i dodajemy do mięsa.
    Mięso z orzechami, bułką (nie wyciskamy wywaru), odcedzoną wątróbką z cebulą, warzywami z wywaru mielimy cztery razy.
    Oddzielamy białka od żółtek, do masy dodajemy żółtka, 1,5 chochelki wywaru i przyprawy.
    Mieszamy rękoma do połączenia składników.
    Gotujemy 5 jajek na twardo i obieramy ze skorupki. Odkrawamy końce jajek (tak by było widać żółtko).
    Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.
    Przygotowujemy dwie keksówki.
    Jedną o wymiarach 30x8 cm, drugą 17x7cm.
    Smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
    Do większej formy wkładamy samą masę, natomiast do mniejszej wkładamy na dno masę (mniej więcej 1cm). Układamy jajka blisko siebie
    i przykrywamy pozostałą masą.
    Pieczemy w temperaturze 185 stopni przez 55 minut.
    Tak przygotowany pasztet studzimy i dekorujemy orzechami.
    Smacznego ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować