Pasztet drobiowy

0 (0 ocen)

Pasztet wyszedł naprawdę przepyszny, możemy go urozmaicać dodając dowolne dodatki, np. suszone owoce lub grzyby. (składniki na 4 pasztety - takie jak na zdjęciu)

Składniki:

  • 1 cały kurczak
    4 udka
    300g wątróbki drobiowej
    4 duże marchewki
    2 pietruszki
    2 duże cebule
    2 bułki kajzerki
    2 jajka L
    olej
    6 liście laurowe
    6 kulek ziela angielskiego
    1 łyżka papryki słodkiej
    1 łyżka papryki ostrej
    sól, pieprz

Pasztet drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka porcjujemy. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.
  • 2. Mięso, marchew i pietruszkę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotujemy przez około 1h, do miękkości. Studzimy.
  • 3. Pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy wątróbkę, chwilę smażymy. Studzimy.
  • 4. Bułki moczymy w rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw.
  • 5. Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe jajka, obie papryki, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy ręką.
  • 6. Pasztet przekładamy do aluminiowych foremek, pieczemy przez około 1h, w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy