Niestety zdjęcia nie przedstawiają jego wspaniałego wyglądu i smaku ale uwierzcie mi na słowo jest pyszny. Pikantnie doprawiony mus z awokado idealnie dopełnia smak delikatnego pasztetu :)
Składniki:
2 uda z kurczaka
2 skrzydełka z kurczaka
1 pojedyncza pierś kurczaka
100g. wątróbki wieprzowej
1 duża cebula (lub 2 mniejsze)
4 marchewki
2 pietruszki
1/2 bulwy selera
1 por-biała część
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
1 łyżka :
przyprawy do kurczaka, przyprawy do mięsa mielonego, czosnku granulowanego
1 łyżeczka:
soli , pieprzu
1/2 łyżeczki chili
Mus:
1 dojrzałe awokado ( ważne by było dojrzałe)
2 łyżki śmietany 18%
1/2 łyżeczki:
pieprzu , chili
szczypta soli
Pasztet drobiowo-wieprzowy z musem awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z kurczaka myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym gotujemy do miękkości.
Warzywa( bez cebuli) obieramy , myjemy także gotujemy do miękkości.
Ugotowane mięso oddzielamy od kości , wraz z warzywami dzielimy na mniejsze kawałki.Odstawiamy do przestygnięcia
2.Wątróbkę myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym . Cebulę obieramy kroimy w piórka. Smażymy na odrobinie oleju do zarumienienia. Najpierw przesmażamy wątróbkę , później dorzucamy cebulę. Odstawiamy do przestygnięcia.
3.Mus: Awokado przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa lub miksujemy blenderem na gładko.
Dodajemy śmietanę oraz przyprawy , łączymy razem.
4.Mięso oraz warzywa także przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa czynność powtarzamy 2 razy. Dodajemy jajko , bułkę tartą oraz wszystkie przyprawy. ( próbujemy mięsa wg. potrzeby doprawiamy)
Wyrabiamy rękoma na jednolitą masę.
5.Keksówkę smarujemy masłem oraz wysypujemy bułką tartą , na dno wykładamy mus awokado rozsmarowując równo po całości naczynia.
Na mus wykładamy masę pasztetową.
Pieczemy przez 45 min w 180st. z termoobiegiem grzanie góra-dół ( środkowa półka)
Komentarze