Pasztet drobiowo-wieprzowy z musem awokado

0 (0 ocen)

Niestety zdjęcia nie przedstawiają jego wspaniałego wyglądu i smaku ale uwierzcie mi na słowo jest pyszny. Pikantnie doprawiony mus z awokado idealnie dopełnia smak delikatnego pasztetu :)

Składniki:

  • 2 uda z kurczaka
    2 skrzydełka z kurczaka
    1 pojedyncza pierś kurczaka
    100g. wątróbki wieprzowej
    1 duża cebula (lub 2 mniejsze)
    4 marchewki
    2 pietruszki
    1/2 bulwy selera
    1 por-biała część
    1 jajko
    1/2 szklanki bułki tartej
    1 łyżka :
    przyprawy do kurczaka, przyprawy do mięsa mielonego, czosnku granulowanego
    1 łyżeczka:
    soli , pieprzu
    1/2 łyżeczki chili
    Mus:
    1 dojrzałe awokado ( ważne by było dojrzałe)
    2 łyżki śmietany 18%
    1/2 łyżeczki:
    pieprzu , chili
    szczypta soli

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pasztet drobiowo-wieprzowy z musem awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z kurczaka myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym gotujemy do miękkości.
    Warzywa( bez cebuli) obieramy , myjemy także gotujemy do miękkości.
    Ugotowane mięso oddzielamy od kości , wraz z warzywami dzielimy na mniejsze kawałki.Odstawiamy do przestygnięcia
  • 2. Wątróbkę myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym . Cebulę obieramy kroimy w piórka. Smażymy na odrobinie oleju do zarumienienia. Najpierw przesmażamy wątróbkę , później dorzucamy cebulę. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • 3. Mus: Awokado przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa lub miksujemy blenderem na gładko.
    Dodajemy śmietanę oraz przyprawy , łączymy razem.
  • 4. Mięso oraz warzywa także przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa czynność powtarzamy 2 razy. Dodajemy jajko , bułkę tartą oraz wszystkie przyprawy. ( próbujemy mięsa wg. potrzeby doprawiamy)
    Wyrabiamy rękoma na jednolitą masę.
  • 5. Keksówkę smarujemy masłem oraz wysypujemy bułką tartą , na dno wykładamy mus awokado rozsmarowując równo po całości naczynia.
    Na mus wykładamy masę pasztetową.
    Pieczemy przez 45 min w 180st. z termoobiegiem grzanie góra-dół ( środkowa półka)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować