Pasztet drobiowo-wieprzowo-warzywny

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Nie ma to jak domowy pasztet własnej roboty.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Składniki na 2, małe foremki "keksówki".

    - 1 kg mięsa drobiowego (ja wykorzystałam uda z kurczaka)
    - 50 dag wątróbki kurzej
    - 50 dag podgardla lub słoniny
    - warzywa "rosołowe": por, pietruszka, seler, marchewka
    - 2 kostki rosołowe (najlepiej grzybowe)
    - 1-2 kromki chleba
    - 2 jajka
    - przyprawy: po 3 łyżki imbiru, gałki muszkatołowej, majeranku, papryki słodkiej; po 1 łyżce czarnego pieprzu, rozmarynu; 10 liści laurowych, 5 ziarenek ziela angielskiego.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet drobiowo-wieprzowo-warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso drobiowe zalać wodąi gotować do miękkości wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i czarnym pieprzem. Gdy mięso będzie miękkie, dodać do niego pokrojone podgardle lub słoninę oraz warzywa i gotować na małym ogniu 30 minut. Po tym czasie dodać wątróbkę i gotować kolejne 15 minut, a następnie mięso wyjąć i ostudzić (nie wylewać wody-wywaru).
  • 2. Mięso i warzywa zmielić 2 razy, wraz z namoczonym w wywarze chlebem. Następnie dodać rozpuszczone w niewielkiej ilości wody (dosłownie w 1/5 szklanki) kostki rosołowe, jajka i resztę przypraw. Wszystko wyrobić ręką do połączenia się w jednolitą, klejącą masę. Jeśli masa będzie za sucha, dolać wywaru. Można doprawić do smaku pieprzem i solą, jeśli uznacie, że potrzebujecie więcej tych przypraw.
  • 3. Keksówki grubo wysmarować masłem i wypełnić pasztetem, który trzeba piec 1 h w 180'C. Sprawdzić wykałaczką, jak ciasto, czy nie klei się do patyczka.
  • Pasztet drobiowo-wieprzowo-warzywny 2 4. Na poniższych zdjęciach jest pasztet jeszcze ciepły. Trzeba go ostudzić i trzymać w lodówce (najlepiej owinięty w folię aluminiową), wtedy przybierze bardziej zwięzłą formę i nie wyschnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować