Pasztet drobiowo-wieprzowo-warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso drobiowe zalać wodąi gotować do miękkości wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i czarnym pieprzem. Gdy mięso będzie miękkie, dodać do niego pokrojone podgardle lub słoninę oraz warzywa i gotować na małym ogniu 30 minut. Po tym czasie dodać wątróbkę i gotować kolejne 15 minut, a następnie mięso wyjąć i ostudzić (nie wylewać wody-wywaru).
2.Mięso i warzywa zmielić 2 razy, wraz z namoczonym w wywarze chlebem. Następnie dodać rozpuszczone w niewielkiej ilości wody (dosłownie w 1/5 szklanki) kostki rosołowe, jajka i resztę przypraw. Wszystko wyrobić ręką do połączenia się w jednolitą, klejącą masę. Jeśli masa będzie za sucha, dolać wywaru. Można doprawić do smaku pieprzem i solą, jeśli uznacie, że potrzebujecie więcej tych przypraw.
3.Keksówki grubo wysmarować masłem i wypełnić pasztetem, który trzeba piec 1 h w 180'C. Sprawdzić wykałaczką, jak ciasto, czy nie klei się do patyczka.
4.Na poniższych zdjęciach jest pasztet jeszcze ciepły. Trzeba go ostudzić i trzymać w lodówce (najlepiej owinięty w folię aluminiową), wtedy przybierze bardziej zwięzłą formę i nie wyschnie.
Komentarze