Pasztet drobiowo - warzywny

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kolorowy bardzo smaczny pasztet. Pomysł na użycie drobiowego mięsa, które zostało z rosołu.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g obranego od kości mięsa drobiowego z rosołu
    2 marchewki
    korzeń pietruszki
    seler korzeniowy
    por
    100 g masła
    sól morska
    curry
    papryka chili w płatkach
    3 jajka

    200 g startego sera grana padano
    2 grillowane papryki ramiro bez skórki i pestek
    8-10 jabłuszek kaparowych
    4 jajka ugotowane na pół twardo

    masło do wysmarowania formy
    otręby owsiane i pszenne do wysypania formy

Pasztet drobiowo - warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa 1. Warzywa ścieramy przy pomocy robota na wiórki. Dusimy na maśle. Przyprawiamy do smaku curry, solą i chili.

    Do uduszonych warzyw dodajemy zmielone mięso z kurczaka. Wbijamy jajka. Mieszamy. Masę dzielimy na 2 części.
  • forma 2. Formę natłuszczamy masłem. Posypujemy otrębami.
  • masa 3. Na dno wykładamy połowę masy drobiowo-warzywnej.
  • pasztet 4. Posypujemy cienką warstwą sera.
  • pasztet 5. Następnie układamy paprykę, jabłuszka kaparowe. Posypujemy serem.
  • jajka 6. Układamy jajka.
  • pasztet 7. Następnie układamy paprykę. Wykładamy resztę masy drobiowo-warzywnej. Wierzch posypujemy serem grana padano. Pieczemy w 175°C przez 45 minut. Podajemy schłodzony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy