Pasztet domowy

  • wyświetlono: 2754 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Przepis na pasztet domowy jakże inny w smaku niż kupiony w sklepie !

lexi27
  • 8 porcje
  • Średni

Składniki


- karkówka: 1 kilogram
- wątróbka wieprzowa: 40 dekagramów
- boczek surowy: 25 dekagramów
- słonina (1/3 pokroić w cienkie paseczki): 6 dekagramów
- grzyby suszone (borowiki lub podgrzybki): 1 dekagram
- cebula: 1 sztuka
- marchewka: 2 sztuki
- korzeń pietruszki: 1 sztuka
- mały seler: 1 sztuka
- Liscie laurowe: 2 sztuki
- gałka muszkatołowa świeżo starta: 1 łyżeczka
- jaja: 4 sztuki
- bułka: 1 sztuka

Sposób przygotowania przepisu:

Pasztet domowy

  • 1. Mięso (bez wątróbki) z warzywami zalać wodą i gotować na małym ogniu, osolić (około 2 łyżeczki) w połowie gotowania i dodać liście laurowe. Słoninkę dodać pod koniec gotowania (około 30 min przed końcem gotowania). Czas gotowania całości około 1,5 godz. Następnie wyjąć wszystko z bulionu i pozostawić do ostygnięcia.

    Wątróbki obrać z błonek, pokroić w paski, zalać litrem wrzącego wywaru z karkówki i warzyw i dusić pod przykryciem około 5-10 min. Tak sparzoną wtróbkę wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Grzyby również ugotować w odrobinie bulionu.

    Mięso, warzywa, grzyby, wątróbkę i namoczoną wcześniej bułkę zmielić maszynką do mięsa 2 razy! Dodać sól, pieprz do smaku, świeżo startą gałkę muszkatołową i jajka. Całośc dobrze wyrobić. Naczynie żaroodporne lub wąską blaszkę wyłożyć cieniutko pokrojonymi plasterkami słoninki.

    Pasztet piec około 1 godz (200 C). Jeśli pasztet będzie pieczony w blaszce, należy go przykryć folią aluminiową, żeby nie wysechł. Przed końcem pieczenia (15 min) zdjąć folię lub pokrywę naczynia żaroodpornego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zimaWielkanockonkurs_wielkanocnyPasztet

Komentarze

Podobne przepisy

pasztet

Dodane przez: goshia

Pasztet domowy

Pyszny i zdrowy pasztet domowy...

pasztet

Dodane przez: elka72

Domowy pasztet w słoiku

Trochę pracochłonny ale warto go...

Pyszny, rozpływa się w ustach!

Dodane przez: ladygoga

Domowy pasztet

Oryginalny Dzięciołowy domowy pasztet...

Domowy pasztet wieprzowy

Dodane przez: anemon

Domowy pasztet wieprzowy

Pieczonego domowego pasztetu nie...

Domowy pasztet

Dodane przez: Peypey

Pasztet domowy Babci Helenki

Smaczny pasztet domowej roboty,...

Domowy pasztet z wątróbki drobiowej

Dodane przez: Ewelina Marcin

Domowy pasztet z wątróbki drobiowej

Drobiowy pasztet to nasz domowy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE