Pasztet domowy

4.5 (176 ocen)

  • 2 godz.

Tym razem proponuję Wam domowy, drobiowy pasztet - może i u Was pojawi się na stole:) Inspirację zaczerpnęłam z książki "Dania z mięsa i drobiu".

  • 2 godz.

Składniki:

  • 50 dag wątróbki kurzej
    50 dag surowego boczku
    2 nóżki z kurczaka
    Filet z kurczaka
    3 jajka
    Czerstwa kajzerka
    Marchew
    Pietruszka
    Kawałek pora
    Cebula
    Przyprawy (pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka, liść laurowy, gałka muszkatołowa)
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przekładamy do garnka wraz z marchewką, pietruszką, cebulą, porem. Dodajemy liść laurowy i gotujemy ok. 30 minut.
  • 2. Wątróbkę kroimy i obgotowujemy.
  • 3. Z wywaru wyjmujemy mięso, studzimy, kroimy i mielimy trzykrotnie w maszynce.
  • 4. Kajzerkę moczymy w wodzie, odciskamy i również przepuszczamy przez maszynkę.
  • 5. Do masy wbijamy jajka, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku
  • 6. Formę wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy masę mięsną, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy ok. 70 min w 180 st. C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować