pasztet do smarowania

4.5 (178 ocen)

  • 15 min

Pyszny sposób na wykorzystanie pieczonego lub duszonego mięsa.

  • 15 min

Składniki:

  • 500 - 600 g pieczonego lub duszonego mięsa z szynk, u mnie i z sarny
    200 g masła
    cebula
    2 łodygi selera naciowego
    5-6 świeżych/mrożonych prawdziwków
    zmielone przyprawy: kolorowy pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa
    majeranek, słodka papryka, bazylia, imbir, rozmaryn, tymianek
    sól grzybowa
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet do smarowania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle dusimy do miękkości pokrojoną cebulę, grzyby oraz selera. Solimy i pieprzymy do smaku.
  • 2. Mięso obrane od kości drobno siekamy.
  • 3. Przekładamy mięso do misy malaksera. Rozdrabniamy. Dodajemy uduszone grzyby oraz warzywa wraz z sosem maślanym. Miksujemy do uzyskania gładkiej i puszystej masy.
  • 4. Wsypujemy przyprawy i jeszcze chwilę miksujemy.
  • 5. Pasztet przekładamy do słoiczków i odstawiamy do lodówki. Podajemy ze świeżymi pieczywem.

Porady

Jeśli pasztet wydaje nam się zbyt gęsty dodajemy więcej stopionego masła. Taki pasztet można również zrobić np. z mięsa z rosołu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować