Miał być prawdziwy pasztet, ale zabrakło czasu i produktów. Pasztet bez pieczenia można raczej nazwać smarowidłem. Wybornie smakuje np. z ciemnym chlebem.
1 godz. 30 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
wątróbka z indyka ( 40 dag )
filet z kurczaka ( 40 dag )
boczek wędzony gotowany ( 40 dag )
1/2 szkl smalcu domowego
3 ząbki czosnku ( przeciśnięte przez praskę )
sól, pieprz młotkowany z kolendrą do smaku
kolorowy pieprz do dekoracji
Pasztet bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka ugotować z dodatkiem kostki rosołowej. Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w kostkę. Jeśli jest bardzo chudy, dodać 2 łyżki oleju. Na patelnię dołożyć wątróbkę, dokładnie oczyszczoną, razem dusić. Dodać ugotowane, pokrojone mięso z kurczaka. Dusić. Przyprawić solą, pieprzem młotkowanym z kolendrą i dodać czosnek. Całość przestudzić i lekko ciepłe przepuścić przez maszynkę do mięsa (drobne sito). Wszystko dokładnie wyrobić, połączyć. Dodać bulionu, jeśli jest taka potrzeba, gdy masa jest zbyt sucha. Mięso przełożyć do foremek i wierzch zalać roztopionym domowym smalcem i posypać kolorowym pieprzem. Wstawić do lodówki aby pasztet stężał.
Smacznego.
Komentarze