Pasztet bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Miał być prawdziwy pasztet, ale zabrakło czasu i produktów. Pasztet bez pieczenia można raczej nazwać smarowidłem. Wybornie smakuje np. z ciemnym chlebem.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • wątróbka z indyka ( 40 dag )
    filet z kurczaka ( 40 dag )
    boczek wędzony gotowany ( 40 dag )

    1/2 szkl smalcu domowego
    3 ząbki czosnku ( przeciśnięte przez praskę )
    sól, pieprz młotkowany z kolendrą do smaku
    kolorowy pieprz do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka Dodatki Pasty Pasztet

Pasztet bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka ugotować z dodatkiem kostki rosołowej. Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w kostkę. Jeśli jest bardzo chudy, dodać 2 łyżki oleju. Na patelnię dołożyć wątróbkę, dokładnie oczyszczoną, razem dusić. Dodać ugotowane, pokrojone mięso z kurczaka. Dusić. Przyprawić solą, pieprzem młotkowanym z kolendrą i dodać czosnek. Całość przestudzić i lekko ciepłe przepuścić przez maszynkę do mięsa (drobne sito). Wszystko dokładnie wyrobić, połączyć. Dodać bulionu, jeśli jest taka potrzeba, gdy masa jest zbyt sucha. Mięso przełożyć do foremek i wierzch zalać roztopionym domowym smalcem i posypać kolorowym pieprzem. Wstawić do lodówki aby pasztet stężał.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować