Pasztet

0 (0 ocen)

Dostałam ten przepis od przyjaciółki, zrobiłam go po raz pierwszy i teraz będę częściej robić

Składniki:

  • 0,5 kg wątróbek indyczych (mogą być wieprzowe lub drobiowe)
    0,5 kg słoniny
    0,5 kg łopatki
    włoszczyzna z cebulą
    czosnek 2 ząbki
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    2 listki laurowe
    duża garść grzybów suszonych (opcjonalnie)
    garść natki pietruszki
    0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
    łyżeczka pieprzu ziołowego
    płaska łyżeczka papryki mielonej (ja dałam ostrą)
    łyżka majeranku
    przyprawa uniwersalna
    pieprz czarny mielony
    4-5 jaj
    1 szklanka bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbki zalać wrzątkiem żeby zbielały, odstawić.
    Grzyby zalać wrzątkiem, odstawić.
  • 2. Pokrojone ma mniejsze kawałki mięso i słoninę włożyć do garnka, dodać oczyszczoną włoszczyznę, czosnek, ziela i listki, zalać wodą do przykrycia i ugotować do miękkości. Wybrać mięso z warzywami i ostudzić.
  • 3. Bułkę tartą zalać wywarem mięsnym tyle aby napęczniała ale nie była wodnista.
  • 4. Ostudzone składniki zmielić, dodać namoczoną bułkę, przyprawy, 4-5 jaj (w zależności od wielkości), wymieszać. Masa będzie luźna.
    Zawartość soli można sprawdzić gotując malutką kuleczkę (jeśli ktoś nie lubi próbować surowizny)
  • 5. Z tej ilości wychodzą 3 aluminiowe jednorazowe foremki o poj. ok. 0,7 kg.
    Piec w kąpieli wodnej w temp. 150-160 stopni ok 45-50 minut.
    zostawić do całkowitego ostygnięcia, a najlepiej na drugi dzień dopiero kroić.

Porady

Ja pozostałe 2 foremki owinęłam folią spożywczą i zamroziłam. Po rozmrożeniu można piec tak jak świeżo zrobione. Wierzch można posypać tartą bułką lub obłożyć paskami słoniny lub boczku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować