1.Mięso oprócz wątróbki gotujemy z jarzynami zielem i liściem do miękkości wody tyle aby mięsa było lekko przykryte. Osobno gotujemy wątróbkę ok 20 min( po ugotowaniu wodę z pod wątróbki wylewamy) Kiedy mięso się ugotuje do gorącego wywaru wkładamy suche bułki czekamy aż namokną i wszystko ostygnie. Wszystko co przygotowaliśmy miksujemy bądź mielimy partiami do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy tyle płynu aby uzyskać pastę konsystencji nie lejącej ale nie za suchej. Do tego wbijamy 4 jajka dodajemy przyprawy(proszę nie zapomnieć o gałce muszkatołowej) i wszystko dokładnie wyrabiamy. Pasztet najlepiej piec w jednorazowych aluminiowych keksówkach dobrze wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tarta) Do pasztetu możemy dodać śliwki suszone morele bądź żurawinę. Pieczemy w 180 st ok 90 min ( do w miarę suchego patyczka) Pozostawiamy w foremkach do ostudzenia. Spróbujcie warto
Komentarze