Pasztet

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszny szybki prosty pasztet

  • 20 min

Składniki:

  • Do zrobienia domowego pasztetu wystarczy:
    ok 40dkg wątróbki drobiowej (oczyszczonej)
    1 podwójna pierś z kurczaka
    kawałek karczku z tłuszczem (ok 40 dkg) oraz podobny kawałek łopatki wieprzowej, marchewka , cebula pietruszka, seler, 4 czerstwe bułki 4 jajka, sól pieprz i gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oprócz wątróbki gotujemy z jarzynami zielem i liściem do miękkości wody tyle aby mięsa było lekko przykryte. Osobno gotujemy wątróbkę ok 20 min( po ugotowaniu wodę z pod wątróbki wylewamy) Kiedy mięso się ugotuje do gorącego wywaru wkładamy suche bułki czekamy aż namokną i wszystko ostygnie. Wszystko co przygotowaliśmy miksujemy bądź mielimy partiami do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy tyle płynu aby uzyskać pastę konsystencji nie lejącej ale nie za suchej. Do tego wbijamy 4 jajka dodajemy przyprawy(proszę nie zapomnieć o gałce muszkatołowej) i wszystko dokładnie wyrabiamy. Pasztet najlepiej piec w jednorazowych aluminiowych keksówkach dobrze wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tarta) Do pasztetu możemy dodać śliwki suszone morele bądź żurawinę. Pieczemy w 180 st ok 90 min ( do w miarę suchego patyczka) Pozostawiamy w foremkach do ostudzenia. Spróbujcie warto
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować