Pasztet

0 (0 ocen)

Najlepszy jest pasztet domowej roboty, bez ulepszaczy i konserwantów.

Składniki:

  • 80 dag boczku świeżego
    20 dag boczku wędzonego
    2 udka z kurczaka
    30 dag wątróbek drobiowych
    Bułka pszenna
    liść laurowy, ziele angielskie
    5 jaj
    sól, pieprz, gałka muszkatałowa, jarzynka do smaku

Pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek świeży, wędzony udka z kurczaka i ugotować w małej ilości wody z liściem laurowym i zielem angielskim. Pod koniec gotowania wrzucić wątróbki drobiowe.
  • 2. Bułkę namoczyć w ostudzonym wywarze. Wszystko zmielić 2 razy, dodać jajka. Gdy, będzie suche, można dolać trochę wywaru. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatałową, jarzynką. Foremkę wysmarować smalcem, wyłożyć masę. Piec ok 1h w temp 180 st C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy