Pasztet

  • wyświetlono: 1168 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Bez tego pasztetu święta nie byłby świętami.

peggi
  • 80min

Składniki

NA 4 KG PASZTETU:

0,5 kg boczku
1 udziec indyka
1 ozorek świński
0,5 kg serca wołowego
0,5 kg szpondru wołowego
1 cały kurczak
0,5 kg wątróbki świńskiej

1/4 selera
15 cm pora
1 cebula
liść laurowy
10 ziaren pieprzu czarnego
1 duża bułka wrocławska
1 jajo - na 0,5 kg zmielonego mięsa
sól
pieprz
0,5 rozdrobnionej gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania przepisu:

Pasztet

  • 1. Wszystkie gatunki mięsa, poza wątróbką, seler, por, przypaloną cebulę, listek laurowy oraz ziarna pieprzu gotujemy do miękkości w 0,5 l wody.
  • pasztet2. Gdy mięso zmięknie dodajemy wątróbkę, pokrojoną na kawałki bułkę i gotujemy jeszcze 20 minut. Studzimy i wyjmujemy kości.
  • Pasztet3. Mięso mielimy dwukrotnie i doprawiamy jajkami, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zmielone mięto wykładamy do foremek wyłożonych papierem.
  • pasztet4. Pieczemy w temperaturze 200 - 220 stopni przez 60 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumama_mnie_nauczylapodrobyPasztet
 

Komentarze

Podobne przepisy

Domowy pasztet

Dodane przez: bogusia82

Domowy pasztet

Taki pasztet bardzo często gości...

Pasztet pieczarkowy

Dodane przez: Goszka

Pasztet pieczarkowy

Jarski pasztet pieczarkowo-jajeczny...

Pyszny pasztet domowy

Dodane przez: Konto nieaktywne

pasztet domowy

Domowy pasztet, który robi się...

PASZTET WIEPRZOWY

Dodane przez: pati197799

PASZTET WIEPRZOWY - TRADYCYJNY

PRZEPIS ZNALAZŁAM W GAZECIE - PASZTET...

Pasztet wieprzowy

Dodane przez: zzewa

Pasztet wieprzowy

Domowy pasztet jak wiadomo jest...

pasztet domowy

Dodane przez: lexi27

Pasztet domowy

Przepis na pasztet domowy jakże...