1/2 kg mięsa mieszanego (może być ugotowane z rosołu (indyk, wołowe, drobiowe)
około 75 g boczku
75 g wątróbki drobiowej
około 100g słoniny
1 ugotowana marchewka
1 jajko (żółtko i białko ubite na pianę)
1/2 małej bułki (namoczyć w 1 szklance rosołu)
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
kminek
marynowany zielony pieprz – 1-2 łyżeczki
1.Mięso obrać. Wątróbkę oczyścić i zalać na 3 minuty wrzątkiem. Mięso, wątróbkę, boczek – zmielić 3 razy w maszynce na małych oczkach. Dodać zmieloną bułkę wraz z pozostałym rosołem. Wymieszać całość z jajkiem. Na końcu dodać ubite białko. Dobrze przyprawić. Dodać marynowany zielony pieprz.
Wąską foremkę wyłożyć cienkimi plastrami słoniny. Wyłożyć masą mięsną, docisnąć, posypać kminkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni i piec około 1,5 godziny.
Zamiast zielonego pieprzu można użyć śliwek suszonych, żurawiny itp.
Komentarze