Pasztet

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

domowy pyszny wilgotny pasztet

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mieszanego (może być ugotowane z rosołu (indyk, wołowe, drobiowe)
    około 75 g boczku
    75 g wątróbki drobiowej
    około 100g słoniny
    1 ugotowana marchewka
    1 jajko (żółtko i białko ubite na pianę)
    1/2 małej bułki (namoczyć w 1 szklance rosołu)
    sól, pieprz
    gałka muszkatołowa
    kminek
    marynowany zielony pieprz – 1-2 łyżeczki

Pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso obrać. Wątróbkę oczyścić i zalać na 3 minuty wrzątkiem. Mięso, wątróbkę, boczek – zmielić 3 razy w maszynce na małych oczkach. Dodać zmieloną bułkę wraz z pozostałym rosołem. Wymieszać całość z jajkiem. Na końcu dodać ubite białko. Dobrze przyprawić. Dodać marynowany zielony pieprz.
    Wąską foremkę wyłożyć cienkimi plastrami słoniny. Wyłożyć masą mięsną, docisnąć, posypać kminkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni i piec około 1,5 godziny.
    Zamiast zielonego pieprzu można użyć śliwek suszonych, żurawiny itp.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy