Pasztet

  • wyświetlono: 383 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

domowy pyszny wilgotny pasztet

sylwin03
  • 6 porcje
  • 160min
  • Łatwy

Składniki

1/2 kg mięsa mieszanego (może być ugotowane z rosołu (indyk, wołowe, drobiowe)
około 75 g boczku
75 g wątróbki drobiowej
około 100g słoniny
1 ugotowana marchewka
1 jajko (żółtko i białko ubite na pianę)
1/2 małej bułki (namoczyć w 1 szklance rosołu)
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
kminek
marynowany zielony pieprz – 1-2 łyżeczki

Sposób przygotowania przepisu:

Pasztet

  • 1. Mięso obrać. Wątróbkę oczyścić i zalać na 3 minuty wrzątkiem. Mięso, wątróbkę, boczek – zmielić 3 razy w maszynce na małych oczkach. Dodać zmieloną bułkę wraz z pozostałym rosołem. Wymieszać całość z jajkiem. Na końcu dodać ubite białko. Dobrze przyprawić. Dodać marynowany zielony pieprz.
    Wąską foremkę wyłożyć cienkimi plastrami słoniny. Wyłożyć masą mięsną, docisnąć, posypać kminkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni i piec około 1,5 godziny.
    Zamiast zielonego pieprzu można użyć śliwek suszonych, żurawiny itp.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczeńPasztetdomowy pasztetpasztet domowymieszany
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pasztet drobiowy

Dodane przez: PolskaGotuje

Pasztet drobiowy

Domowy pasztet drobiowy

Pyszny pasztet domowy

Dodane przez: Konto nieaktywne

pasztet domowy

Domowy pasztet, który robi się...

Pasztet pieczarkowy

Dodane przez: Goszka

Pasztet pieczarkowy

Jarski pasztet pieczarkowo-jajeczny...

PASZTET WIEPRZOWY

Dodane przez: pati197799

PASZTET WIEPRZOWY - TRADYCYJNY

PRZEPIS ZNALAZŁAM W GAZECIE - PASZTET...

Pasztet wieprzowy

Dodane przez: zzewa

Pasztet wieprzowy

Domowy pasztet jak wiadomo jest...

Jajeczny pasztet

Dodane przez: Jaga85

Jajeczny pasztet

Dla odmiany w okresie Wielkanocnym...