Paszteciki z wołowiną

4.5 (189 ocen)

Takie paszteciki z pewnością zaserwuje na świątecznym stole. Ich przygotowanie zajmuje tylko chwilkę, a z czerwonym barszczem to prawdziwe niebo w gębie

Składniki:

  • wołowina 700g,
    1 ziele angielskie,
    1 liść laurowy,
    1 duża cebula,
    sól,
    pieprz,
    2 szklanki mąki,
    125 zimnej margaryny,
    1/2 szklanki śmietany 18%,
    20g drożdży,
    szczypta soli,
    kminek,
    1 białko
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Paszteciki

Paszteciki z wołowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Paszteciki z wołowiną 1. Wołowinę gotujemy do miękkości z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, Po ugotowaniu mięso studzimy, powstałego bulionu nie wylewamy. Cebulę obieramy i szklimy na patelni.
  • Paszteciki z wołowiną 2. Dodajemy ją do mięsa i przekręcamy razem przez maszynkę. Do mięsa dodajemy kilak łyżek bulionu, żeby nie było suche, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Paszteciki z wołowiną 3. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy margarynę i siekamy nożem do momentu uzyskania grudek. Dodajemy śmietanę, szczyptę soli i pokruszone drożdże, chwilkę siekamy i zagniatamy ciasto.
  • Paszteciki z wołowiną 4. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wzdłuż na środek układamy porcję mięsa, przykrywamy ciastem,
  • Paszteciki z wołowiną 5. dokładnie zlepiamy brzegi, odcinamy resztę ciasta i wycinamy małe paszteciki.
  • Paszteciki z wołowiną 6. Paszteciki smarujemy białkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
    Podajemy z czerwonym barszczem.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować