Takie paszteciki z pewnością zaserwuje na świątecznym stole. Ich przygotowanie zajmuje tylko chwilkę, a z czerwonym barszczem to prawdziwe niebo w gębie
Paszteciki z wołowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wołowinę gotujemy do miękkości z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, Po ugotowaniu mięso studzimy, powstałego bulionu nie wylewamy. Cebulę obieramy i szklimy na patelni.
2.Dodajemy ją do mięsa i przekręcamy razem przez maszynkę. Do mięsa dodajemy kilak łyżek bulionu, żeby nie było suche, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
3.Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy margarynę i siekamy nożem do momentu uzyskania grudek. Dodajemy śmietanę, szczyptę soli i pokruszone drożdże, chwilkę siekamy i zagniatamy ciasto.
4.Ciasto cienko rozwałkowujemy, wzdłuż na środek układamy porcję mięsa, przykrywamy ciastem,
5.dokładnie zlepiamy brzegi, odcinamy resztę ciasta i wycinamy małe paszteciki.
6.Paszteciki smarujemy białkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
Podajemy z czerwonym barszczem.
Smacznego :)
Komentarze