Paszteciki z soczewicą i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę ugotować w 1 litrze wody , kiedy wciągnie calą wodę, zgasić ogień i pozostawić do wystudzenia pod przykryciem. Cebulkę posiekać i przysmażyc na łyżce oleju.
Ziemniaki soczewicę i cebulę zmielić w maszynce do mięsa, dodać jajka przyprawić do smaku ,dodać do niej mięso mielone. wymieszać.
Mąkę wsypać do miski, śmietanę rozrobić z drożdżwymi cukrem i jajkami.
Margarynę rozpuścić, Smietanę i margarynę dodać do maki i zagnieść luźne ciasto.
Odstawić na pół godziny. Wałkować na ok 0,5 cm długi pasek ciasta. o szerokosci ok 22 cm. na srodku rozsmarowac pasek nadzienia i zwinąć w rulon. Kroić kawałki ok 7 cm. Odstawić do podrośnięcia. Przed włozeniem do piekarnika posmarować rozmąconym białkiem i posypać makiem lub sezamem. Piec ok 30 min w temp 200 st
Komentarze