Paszteciki z soczewicą i mięsem

4.5 (184 ocen)

  • 50 min

Paszteciki na kolację, lub na piknik.

  • 50 min

Składniki:

  • nadzienie
    1 szkl soczewicy
    1 cebula
    150 g ugotowanych ziemniaków
    sól, pieprz
    1 łyżeczka imbiru
    szczypta galki muszkatołowej
    1 jajko
    250 g mięsa mielonego

    ciasto drożdżowe
    4 szkl mąki
    1 szkl śmietany 18%
    2 żółtka
    1 jajko
    3 łyżki cukru
    5 dkg drożdży
    szczypta soli
    7 dkg margaryny


Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki

Paszteciki z soczewicą i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Paszteciki z soczewicą i mięsem 1. Soczewicę ugotować w 1 litrze wody , kiedy wciągnie calą wodę, zgasić ogień i pozostawić do wystudzenia pod przykryciem. Cebulkę posiekać i przysmażyc na łyżce oleju.
    Ziemniaki soczewicę i cebulę zmielić w maszynce do mięsa, dodać jajka przyprawić do smaku ,dodać do niej mięso mielone. wymieszać.

    Mąkę wsypać do miski, śmietanę rozrobić z drożdżwymi cukrem i jajkami.
    Margarynę rozpuścić, Smietanę i margarynę dodać do maki i zagnieść luźne ciasto.
    Odstawić na pół godziny. Wałkować na ok 0,5 cm długi pasek ciasta. o szerokosci ok 22 cm. na srodku rozsmarowac pasek nadzienia i zwinąć w rulon. Kroić kawałki ok 7 cm. Odstawić do podrośnięcia. Przed włozeniem do piekarnika posmarować rozmąconym białkiem i posypać makiem lub sezamem. Piec ok 30 min w temp 200 st
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować