Paszteciki z serem smażone

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Rewelacyjny przysmak z czasów mojego dzieciństwa, który sprzedawano w tzw, Pasztecikarni.
Puszyste drożdżowe ciasto smażone na głębokim oleju, to co prawda bomba kaloryczna (w dodatku z serem), ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie pyszności.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki (u mnie krupczatka)
    1 szklanka mleka
    100 g masła
    50 g drożdży
    1 jajko L
    1 czubata łyżka cukru

    16 plastrów żółtego sera

    Olej do smażenia
    2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Paszteciki Pasztet

Paszteciki z serem smażone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Paszteciki z serem smażone 1. Mleko podgrzać. Drożdże rozetrzeć z cukrem i dodać mleko i 1/2 szklanki mąki. Dokładnie rozmieszać. Odstawić w ciepłe miejsce, aż zaczyn zacznie pracować.
  • Paszteciki z serem smażone 2. Masło rozpuścić i ostudzić. Do zaczynu dodać resztę mąki, jajko i sól. Wyrabiać ciasto za pomocą hakowej końcówki robota, lub zagnieść je ręcznie. Następnie dodać rozpuszczone masło i ponownie wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Ciasto przykryć czystą ścierką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 h-ma podwoić objętość.
  • Paszteciki z serem smażone 3. Gotowe ciasto podzielić na 8 części. Z każdego ciasta zrobić prostokątny placuszek, na środku ułożyć ser. Zawinąć krótsze brzegi a następnie zawinąć ciasto i dokładnie zakleić.
  • Paszteciki z serem smażone 4. Poturlać parę razy w dłoniach, aby wyszły zgrabne paszteciki. Odłożyć na 10 minut do wyrośnięcia.
  • Paszteciki z serem smażone 5. Olej rozgrzać do 170 st. C. Temperaturę można sprawdzić wrzucając kawałek surowego ciasta-ma od razu wypłynąć, ale nie powinno szybko brązowieć. Smażyć paszteciki aż będą złoto-brązowe. (można sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto nie jest w środku surowe).
    Gotowe paszteciki osączać na ręczniku papierowym, podawać gorące z ulubionym sosem.
    Do śroodka zamiast sera można włożyć parówkę, lub nadzienie mięsne
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować