Paszteciki z pieczarkami

0 (0 ocen)

Przepis na paszteciki jest w naszej rodzinie od pokoleń. W zależności od tego kiedy mają być podane zmieniamy jedynie farsz. Te z pieczarkami przygotowujemy na piątkowe obiady bądź na spotkania ze znajomymi i podajemy w towarzystwie czerwonego barszczu

Składniki:

  • Ciasto:
    1kg mąki
    1/2kg margaryny
    6 jajek
    2 żółtka
    5dkg drożdży

    Farsz:
    2 duże cebule
    2 duże czerwone cebule
    2 kg pieczarek
    1 spora ugotowana marchew
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Paszteciki

Paszteciki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto dobrze ze sobą zagnieść. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odkładamy na 1 godzinę do lodówki.
  • 2. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę, pieczarki i marchew zetrzyj na tarce o małych oczkach
  • 3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj cebulę i pieczarki, posól. Smaż aż woda spod pieczarek odparuje
  • 4. Od momentu odparowania wody spod pieczarek smaż jeszcze ok 10 min często mieszając. Dopraw do smaku pieprzem i odrobiną majeranku
  • 5. Z ciasta odrywamy kawałek. Rozwałkowujemy go na prostokąt. Na środek nakładamy farsz. Brzegi dłuższych boków smarujemy roztrzepanym białkiem. Zwijamy w roladę.
  • 6. "roladę" kroimy ukośnie na kawałki.
    Paszteciki układamy na blasze wysmarowanej masłem. Pieczemy 30 min w 190'

Porady

Podajemy np z barszczem czerwonym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować