Paszteciki z niespodzianką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pasztet podany w nietypowej formie. Pieczony w małych foremkach idealnie prezentuje się na stole podczas przyjęć domowych

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    500 g łopatki wieprzowej,
    300 g mięsa drobiowego z rosołu,
    400 g wątróbki z królicza,
    2 cebule
    4 marchewki,
    2 korzenie pietruszki
    500 g pieczarek
    2 jajka,
    1 szklanki bułki tartej
    1 szklanka mleka,
    pieprz czarny do smaku,
    Kucharek do smaku,
    czosnek granulowany
    100 g margaryny,
    papryka,
    natka pietruszki do ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Paszteciki z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę kroimy na małe kawałki i razem z obranymi pieczarkami , marchewką i pietruszką wcześniej umytą i obraną gotujemy do miękkości.
    Po ugotowaniu odcedzamy wszystko na durszlaku, a następnie mięso i marchewki oraz pietruszkę miksujemy za pomocą blendera z przystawką .
  • Paszteciki z niespodzianką 2. Ugotowane razem z mięsem pieczarki odkładamy na bok i studzimy. Zmiksowane mięso z łopatki wrzucamy do miski.

    Następnie ugotowane mięso z rosołu obieramy od kości i również miksujemy.

    Wątróbkę z królika kroimy na mniejsze kawałki.
    Cebule kroimy w pióra, podsmażamy na 100 g margaryny.
    Dodajemy do cebuli wątróbkę i smażymy do miękkości.
    Wątróbkę studzimy a następnie miksujemy.
  • 3. Dodajemy do reszty składników.
    Wbijamy jajka i namoczoną bułkę tartą.
    Doprawiamy do smaku pieprzem , czosnkiem granulowanym i Kucharkiem.

    Forme do muffinek smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą .
    Do każdego "dołka" wkładamy 1 łyżkę masy.Po środku każdego wkładamy kapeluszem do dołu pieczarki.
    Przykrywamy pieczarki masą mięsną tak by była równa z brzegiem blaszki.
  • Paszteciki z niespodzianką 4. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy 25 minut. Do piekarnika na dolna półkę wkładamy emaliowany garnek z zimną wodą .

    Po upieczeniu wyjmujemy z formy dopiero po przestudzeniu. Dekorujemy plastrami papryki i listkami natki pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować