Paszteciki z nadzieniem z batatów i ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę. Jak się lekko zarumieni, dodać pokrojony czosnek i imbir. Smażyć ok. 3 min.
Bataty obrać, zetrzeć na dużych oczkach i dodać do cebuli. Smażyć, aż bataty będą miękkie.
Dodać kmin rzymski, kurkumę i gałkę muszkatołową oraz 0,5 szklanki wody. Wymieszać i dalej smażyć.
Liście szpinaku pokroić na mniejsze kawałki i dodać do batatów.
Smażyć, aż szpinak stanie się miękki. Doprawić solą i pieprzem.
Ciecierzycę odsączyć i zmiksować w malakserze na masę, następnie dodać mieszankę z patelni i jeszcze raz zmiksować.
Powstałą masę wyjąć z malaksera, dodać pokrojone liście kolendry i natki. Dokładnie wymieszać.
Ciasto francuskie wyłożyć na stolnicę, przekroić wzdłuż i na każdy pasek ciasta (po dłuższej stronie) wyłożyć masę, a na masę położyć kawałeczki pokrojonego sera feta.
Ciasto zwinąć w rulon i przekroić na ok. 5 cm kawałki.
Paszteciki wyłożyć na blachę i posmarować mlekiem lub jajkiem, następnie wstawić blachę do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 30 min. aż paszteciki wyrosną i się zarumienią.
Komentarze