Paszteciki z nadzieniem z batatów i ciecierzycy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Orientalne klimaty.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
    1 mała czerwona cebula
    2 ząbki czosnku
    1 cm świeżego imbiru
    2 małe baby bataty lub 1 duży (całkowita waga ok. 250g)
    1 puszka ciecierzycy
    1 łyżeczka kminu rzymskiego
    0,5 łyżeczki kurkumy
    ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
    100 g liści szpinaku
    70 g sera feta (ok. pół kostki)
    0,5 garści świeżych liści kolendry
    0,5 garści świeżej natki pietruszki
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    Sól
    Pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Paszteciki Przekąski

Paszteciki z nadzieniem z batatów i ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę. Jak się lekko zarumieni, dodać pokrojony czosnek i imbir. Smażyć ok. 3 min.
    Bataty obrać, zetrzeć na dużych oczkach i dodać do cebuli. Smażyć, aż bataty będą miękkie.
    Dodać kmin rzymski, kurkumę i gałkę muszkatołową oraz 0,5 szklanki wody. Wymieszać i dalej smażyć.
    Liście szpinaku pokroić na mniejsze kawałki i dodać do batatów.
    Smażyć, aż szpinak stanie się miękki. Doprawić solą i pieprzem.
    Ciecierzycę odsączyć i zmiksować w malakserze na masę, następnie dodać mieszankę z patelni i jeszcze raz zmiksować.
    Powstałą masę wyjąć z malaksera, dodać pokrojone liście kolendry i natki. Dokładnie wymieszać.
    Ciasto francuskie wyłożyć na stolnicę, przekroić wzdłuż i na każdy pasek ciasta (po dłuższej stronie) wyłożyć masę, a na masę położyć kawałeczki pokrojonego sera feta.
    Ciasto zwinąć w rulon i przekroić na ok. 5 cm kawałki.
    Paszteciki wyłożyć na blachę i posmarować mlekiem lub jajkiem, następnie wstawić blachę do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 30 min. aż paszteciki wyrosną i się zarumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować