paszteciki z nadzieniem kapuściano-grzybowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

paszteciki z kiszoną kapusta i grzybami najlepiej podawać na gorąco z dodatkiem barszczu czerwonego ,

  • 45 min

Składniki:

  • ciasto:
    szkl mąki pszennej
    2 żółtka
    10 dkg masła
    łyżka kwaśnej śmietany
    szczypta soli

    farsz:
    25 dkg odciśniętej poszatkowanej kapusty kiszonej
    cebula drobno pokrojona
    8 dkg ( wcześniej namoczonych )grzybów
    po łyżce oleju i masła
    ok 2 łyżki bułki tartej
    sól, pieprz ,Maggi

    dodatkowo
    jajko do posmarowania pasztecików
    papier do pieczenia

Paszteciki z nadzieniem kapuściano-grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Namoczone wcześniej grzyby ugotować i ostudzić , drobno posiekać.Na patelni rozgrzać olej i masło zeszklić cebulę , dodać kapustę i posiekane grzyby razem z wywarem , gotować na wolnym ogniu aż kapusta zmięknie .Doprawić solą , pieprzem i maggi.
  • 2. Ciasto:
    Mąkę , masło ,sól, śmietanę i żółtka zagnieść w misce , odstawić na chwilę do lodówki.Schłodzone Ciasto rozwałkować na grubość ok 3 milimetrów, wykrawać prostokąty 7x5 cm . Na każdym ułożyć farsz , zawinąć krótsze boki i zwinąc paszteciki . Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Piec w rozgrzanym piekarniku 180 * przez ok 30 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy