Paszteciki z mięsem, kaszą gryczaną i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę myjemy kroimy jak na gulasz podsmażamy na patelni lekko solimy . Łopatkę wkładamy do garnka zalewamy woda aby zakryło mięso dodajemy marchew obrana w całości ziele angielskie liść laurowy troszkę jarzynki i gotujemy na małym ogniu koło godziny . Teraz przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy drożdże rozpuszczone w mleku z cukrem i mieszamy z mąką przykrywamy ściereczką na 20 minut. Po tym czasie dodajemy szczypt soli jajko i margarynę .Wyrabiamy ciasto wałkujemy taki okrąg .Mielimy łopatkę ugotowana marchew i dodajemy woreczek kaszy gryczanej ugotowanej , dodajemy pół szklanki wywaru w którym gotowała się łopatka i mieszamy. Nakładamy farsz na ciasto i rolujemy . Kroimy paseczki 4 centymetrowe . Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy koło 20 minut w 170 stopniach podajemy z barszczem .
Komentarze