Paszteciki z mięsem i kapustą

4.5 (148 ocen)

Moja mama często robi te paszteciki, są po prostu pyszne. Idealne do barszczyku czerwonego

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki
    torebka proszku do pieczenia( na 1kg mąki)
    1,5 margaryny
    łyżeczka soli
    2 jajka
    400 g śmietany 18%

    Farsz:
    1 kg łopatki
    1kg kapusty kiszonej
    10 dag słoniny
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    łyżeczka vegety
    łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Paszteciki Pasztet

Paszteciki z mięsem i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kiszoną płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Mięso kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy. Ugotowane mięso mielimy w maszynce do mięsa. Kapustę kroimy na małe kawałki i dodajemy do mięsa. Słoninę kroimy w kostkę podsmażamy, na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawiamy solą , pieprzem i vegetą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • image-0wsy51o 2. Do śmietany wbijamy jajko, dodajemy posiekaną margarynę, sól, proszek do pieczenia i miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto ręką. Ciasto dzielimy na trzy części i każdą z nich rozwałkowujemy na stolnicy. Kroimy na około 10 cm paski, w środek każdego pasków wkładamy farsz i zwijamy jak w roladę. Kroimy na ukośne kawałki i kładziemy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Paszteciki smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C

Porady

Z podanej proporcji wychodzi około 100 pasztecików.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować