Paszteciki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.60dag mąki , 3 jajka,100 g śmietany kwaśnej, 7dag cukru,15dag margaryny,7g proszku do pieczenia.
2.Z tych składników zagniatamy ciasto.
3.Margarynę posiekać , wyrobić z mąka wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
4.Dodac śmietanę, cukier i zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić.
5.Farsz: 1,20 łopatki wieprzowej, 2 suche bułki,
6.Łopatkę pokroi na kawałki, podsmażyć.
7.Następnie dusić do miękkości, razem z podsmażoną cebulą. Dodać ziele angielski, sól, pieprz.
8.ostudzone mięso przemielić dwa razy przez maszynkę razem z namoczoną bułka. Doprawić solą i pieprzem
9.Można dodać surowe jajko do farszu.
10.Schłodzone ciasto rozwałkujemy tak jak na makaron,
11.Z farszu robimy rulon kładziemy na ciasto i zawijamy, kroimy na 10 cm kawałki.
12.Gotowe paszteciki smarujemy , roztrzepanym jajkiem.
13.Pieczemy w tem.200 stopni,25 minut
Podajemy z czystym barszczem czerwonym.
Z tej porcji wychodzi około 35 pasztecików.
2.Mięso pokroić w kawałki , podsmażyć na tłuszczu, przełożyć do brytfanny,
na tłuszczu z mięsa podsmażyć cebulę pokrojoną w cząstki.
3.Ostudzone mięso przemielić dwa razy razem z namoczoną i odciśniętą bułką, Doprawić solą pieprzem. Jeżeli mięso będzie suche można dodać trochę wywaru z duszonej łopatki. Można też dodać surowe jajko do farszu.
4.Schłodzone ciasto rozwałkujemy tak jak na makaron
5. Z farszu robimy rulon, kładziemy na ciasto i zawijamy.
6.Paszteciki przygotowane do pieczenia
7.Czas pieczenia i temperatura zależy od piekarnika
Komentarze