Paszteciki z mięsem

4.5 (151 ocen)

  • 4 godz. 40 min

Paszteciki są daniem pracochłonnym , dlatego najczęściej w naszym domu robi się je na święta albo na większe rodzinne imprezy.

  • 4 godz. 40 min

Składniki:

  • mąka pszenna tortowa 60 dag ,
    jaja 3 szt.
    śmietana 18% 100 g kwaśna ,
    cukier 7 dag ,
    margaryna mleczna 15 dag ,
    wieprzowina łopatka 1,2 kg ,
    bułki pszenne małe zwykłe 2 szt.
    Sól, pieprz mielony do smaku,
    liść laurowy 3 szt. ,
    cebula 2 szt,
    pieprz ziarnisty 5 ziarnek,
    proszek do pieczenia 7 g,
    tłuszcz do smarowania blachy , bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Paszteciki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso do pasztecików 1. 1.60dag mąki , 3 jajka,100 g śmietany kwaśnej, 7dag cukru,15dag margaryny,7g proszku do pieczenia.
    2.Z tych składników zagniatamy ciasto.
    3.Margarynę posiekać , wyrobić z mąka wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    4.Dodac śmietanę, cukier i zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić.
    5.Farsz: 1,20 łopatki wieprzowej, 2 suche bułki,
    6.Łopatkę pokroi na kawałki, podsmażyć.
    7.Następnie dusić do miękkości, razem z podsmażoną cebulą. Dodać ziele angielski, sól, pieprz.
    8.ostudzone mięso przemielić dwa razy przez maszynkę razem z namoczoną bułka. Doprawić solą i pieprzem
    9.Można dodać surowe jajko do farszu.
    10.Schłodzone ciasto rozwałkujemy tak jak na makaron,
    11.Z farszu robimy rulon kładziemy na ciasto i zawijamy, kroimy na 10 cm kawałki.
    12.Gotowe paszteciki smarujemy , roztrzepanym jajkiem.
    13.Pieczemy w tem.200 stopni,25 minut
    Podajemy z czystym barszczem czerwonym.
    Z tej porcji wychodzi około 35 pasztecików.
  • podsmażone mięso 2. Mięso pokroić w kawałki , podsmażyć na tłuszczu, przełożyć do brytfanny,
    na tłuszczu z mięsa podsmażyć cebulę pokrojoną w cząstki.
  • Farsz do pasztecików 3. Ostudzone mięso przemielić dwa razy razem z namoczoną i odciśniętą bułką, Doprawić solą pieprzem. Jeżeli mięso będzie suche można dodać trochę wywaru z duszonej łopatki. Można też dodać surowe jajko do farszu.
  • Ciasto na paszteciki 4. Schłodzone ciasto rozwałkujemy tak jak na makaron
  • Przygotowane paszteciki 5. Z farszu robimy rulon, kładziemy na ciasto i zawijamy.
  • Paszteciki przygotowane do pieczenia 6. Paszteciki przygotowane do pieczenia
  • Paszteciki 7. Czas pieczenia i temperatura zależy od piekarnika
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować