Paszteciki z mięsem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Krucho-drożdżowe paszteciki z mięsem mielonym.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    - 4 szklanki mąki pszennej
    - 250 g margaryny
    - 1 jajko
    - 1 szklanka jogurtu naturalnego
    - szczypta soli
    -35 g świeżych drożdży

    Nadzienie:
    - 500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    - 1 jajko
    - 2 cebule
    - łyżka sosu tatarskiego lub majonezu
    - 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
    - sól, pieprz, papryka ostra

Paszteciki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, wyrobić i odłożyć na 2 godziny do lodówki.
  • 2. Cebulę drobno posiekać i usmażyć na patelni z dodatkiem pieprzu i soli. Do miski włożyć mięso mielone, 1 jajko, cebulę podsmażoną , pieprz, sól, papryka ostra, 2 łyżeczki musztardy, łyżka sosu tatarskiego lub majonezu. Dokładnie ze sobą połączyć. Odstawić.
  • 3. Ciasto rozwałkować na stolnicy, położyć nadzienie wzdłuż i zwinąć, aby powstał rulon. Podzielić na mniejsze kawałki. Przygotowane paszteciki smaruje roztrzepanym jajkiem i wstawiam do piekarnika na 190 stopni na 15-20min, do zarumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy