Paszteciki z kapustą i pieczarkami

  • wyświetlono: 1019 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Są fantastyczne . Zachowują świeżość nawet drugiego i trzeciego dnia . Farsz można sobie dowolnie zmieniać , ja zrobiłam z kapustą i pieczarkami , moje ulubione :) Maczane w barszczu są po prostu genialne ! Polecam serdecznie !

Cynamonowy Pył
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

Ciasto :

450 g mąki

30 g drożdży

2 żółtka

200 g ciepłego mleka

100 g miękkiego masła

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli



Farsz :

0,5 kg kapusty kiszonej

300g pieczarek

łyżka masła

1 liść laurowy

2 kuleczki ziela angielskiego

sól i pieprz



Dodatkowo:

1 żółtko

1 łyżka mleka

sezam lub kminek

Sposób przygotowania przepisu:

Paszteciki z kapustą i pieczarkami

  • 1. Do miseczki kruszymy drożdże i rozcieramy je z cukrem. Dodajemy połowę mleka i 2 czubate łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 – 15 minut pod przykryciem do czasu aż na wierzchu powstanie gruba piana.

    Do rozczynu z drożdży dodajemy resztę składników i wyrabiamy gładkie, lśniące ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy ściereczką na około 1 – 1 ,5 godziny (aż podwoi objętość). W czasie wyrastania ciasta lub dzień wcześniej przygotowujemy nadzienie.
  • 2. Pieczarki i kroimy w kostkę. Dusimy na ogniu aż zmiękną, a sok, który puszczą wyparuje. Dodajemy przyprawy , masło i drobno pokrojoną i przepłukaną w zimnej wodzie kapustę, smażymy około 20 minut. Całkowicie studzimy .
  • paszteciki3. Podsypujemy mąką stolnicę i wałkujemy ciasto na duży prostokąt o wymiarach 35 / 45 cm. Dzielimy go na 4 równe części (paski o szerokości około 11 cm). Na brzegu każdego paska układamy nadzienie i zawijamy w długi rulonik, na końcu sklejamy ciasto na całej długości łączenia. Powtarzamy to z resztą pasków.
  • paszteciki4. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy na papier ruloniki (zachowujemy odstępy między nimi, bo jeszcze urosną), tak aby złączenia były na dole. Następnie ostrym nożem kroimy każdy rulon w poprzek co 4-5 cm. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy kminkiem lub siemieniem .

    Zostawiamy na 30 minut do napuszenia .

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 25 minut do złotego koloru .

    Całkowicie studzimy i kroimy na kawałki w miejscach nacięć .
KH_04-2014

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

świętakonkurs_foto

Komentarze

Podobne przepisy

image-14clxbr

Dodane przez: viki2903

Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami...

Paszteciki z soczewicą i pieczarkami

Dodane przez: JustKuchcik

Paszteciki z soczewicą i pieczarkami

Delikatne drożdżowe paszteciki...

Paszteciki z mięsem i kapustą

Dodane przez: RedakcjaPP

Paszteciki z mięsem i kapustą

Możemy je przyrządzić także z farszem...

 Ostre paszteciki z kapustą i pieczarkami

Dodane przez: Anyzkowo

Ostre paszteciki z kapustą i pieczarkami

idealne do barszczu

Paszteciki z pieczarkami

Dodane przez: emalitowska

Kruche paszteciki z pieczarkami i cebulą

Dobre na zimno i na ciepło jeszcze...

Krucho - drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami

Dodane przez: anemon

Krucho - drożdżowe paszteciki z kapustą i...

Paszteciki z kiszonej kapusty i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE