Paszteciki z kapustą i pieczarkami

4.5 (178 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Trochę pracochłonne, ale efekt bardzo smaczny. Połączenie kapusty kiszonej, pieczarek i ciasta drożdżowego spowodował, że zniknęły w ekspresowym tempie.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • FARSZ:
    - peczarki: 1 kilogram
    - kapusta kiszona: 500 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - rozmaryn świeży lub suszony: 1 łyżeczka
    - liść laurowy: 2 sztuki
    CIASTO ZDROżDżOWE:
    - mąka pszenna: 600 gramów
    - sól: 1.5 łyżki
    - cukier: 1 łyżeczka
    - drożdże świeże piekarskie: 15 gramów
    - masło: 180 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - mleko: 100 mililitrów
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Paszteciki z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw zabieramy się za farsz. Kapustę opłucz, zalej zimną wodą i gotuj około godzinę. Przelej na sitko, aby odciekła, a jak wystygnie to odciśnij z niej wodę. Posiekaj drobno. Cebulę obierz, posiekaj drobno, wrzuć do głębokiego garnka i zeszklij na oliwie. Pieczarki obierz, pokrój w drobną kostkę, wrzuć do garnka z cebulą. Duś pieczarki aż puszczą sok, a następnie odparują wodę. Dodaj kapustę, smaż jeszcze chwilę i odstaw do ostygnięcia. Posiekaj i połącz z kapustą. W ten sposób farsz mamy gotowy.
  • 2. Przygotuj zaczyn drożdżowy z 80 ml mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki. Odstaw na 15 minut aż drożdże „ruszą”. Do małego rondelka dodaj masło i pozostałe mleko. Lekko podgrzej, aby masło się rozpuściło i odstaw do ostudzenia. Jak wystygnie dodaj do masła roztrzepane jajka.

    Mąkę wymieszaj z solą. Dodaj zaczyn, masło z jajkami i wyrabiaj na gładką masę. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie wyrabiaj ciasto przez chwilę. Jeśli ciasto za bardzo się klei możesz dodać jeszcze trochę mąki, ale staraj się, aby dodawać jej jak najmniej.
  • 3. Ciasto i farsz podziel na dwie części. Ciasto rozwałkuj starając się, aby uzyskać prostokąt. Wyłóż połowę farszu na każdy kawałek ciasta i rozłóż go równomiernie pozostawiając jeden bok o szerokości 5 cm bez farszu. Zacznij zwijać od drugiej strony. Jak rulon będzie gotowy pokrój go na odcinki długości ok. 5 cm. Tutaj przyda się dobry, ostry nóż, aby rulon utrzymał swój kształt. Mniejsze wyglądają ładniej, ale lubią się przewracać w piekarniku. Ułóż na papierze do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 20-30 min. w temperaturze 180 st. na rumiano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować