Trochę pracochłonne, ale efekt bardzo smaczny. Połączenie kapusty kiszonej, pieczarek i ciasta drożdżowego spowodował, że zniknęły w ekspresowym tempie.
Paszteciki z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw zabieramy się za farsz. Kapustę opłucz, zalej zimną wodą i gotuj około godzinę. Przelej na sitko, aby odciekła, a jak wystygnie to odciśnij z niej wodę. Posiekaj drobno. Cebulę obierz, posiekaj drobno, wrzuć do głębokiego garnka i zeszklij na oliwie. Pieczarki obierz, pokrój w drobną kostkę, wrzuć do garnka z cebulą. Duś pieczarki aż puszczą sok, a następnie odparują wodę. Dodaj kapustę, smaż jeszcze chwilę i odstaw do ostygnięcia. Posiekaj i połącz z kapustą. W ten sposób farsz mamy gotowy.
2.Przygotuj zaczyn drożdżowy z 80 ml mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki. Odstaw na 15 minut aż drożdże „ruszą”. Do małego rondelka dodaj masło i pozostałe mleko. Lekko podgrzej, aby masło się rozpuściło i odstaw do ostudzenia. Jak wystygnie dodaj do masła roztrzepane jajka.
Mąkę wymieszaj z solą. Dodaj zaczyn, masło z jajkami i wyrabiaj na gładką masę. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie wyrabiaj ciasto przez chwilę. Jeśli ciasto za bardzo się klei możesz dodać jeszcze trochę mąki, ale staraj się, aby dodawać jej jak najmniej.
3.Ciasto i farsz podziel na dwie części. Ciasto rozwałkuj starając się, aby uzyskać prostokąt. Wyłóż połowę farszu na każdy kawałek ciasta i rozłóż go równomiernie pozostawiając jeden bok o szerokości 5 cm bez farszu. Zacznij zwijać od drugiej strony. Jak rulon będzie gotowy pokrój go na odcinki długości ok. 5 cm. Tutaj przyda się dobry, ostry nóż, aby rulon utrzymał swój kształt. Mniejsze wyglądają ładniej, ale lubią się przewracać w piekarniku. Ułóż na papierze do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 20-30 min. w temperaturze 180 st. na rumiano.
Komentarze