Paszteciki z kapustą i pieczarkami

  • wyświetlono: 1035 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Trochę pracochłonne, ale efekt bardzo smaczny. Połączenie kapusty kiszonej, pieczarek i ciasta drożdżowego spowodował, że zniknęły w ekspresowym tempie.

PolskaGotuje
  • 40 porcje
  • Średni

Składniki

FARSZ:
- peczarki: 1 kilogram
- kapusta kiszona: 500 gramów
- cebula: 1 sztuka
- rozmaryn świeży lub suszony: 1 łyżeczka
- liść laurowy: 2 sztuki
CIASTO ZDROżDżOWE:
- mąka pszenna: 600 gramów
- sól: 1.5 łyżki
- cukier: 1 łyżeczka
- drożdże świeże piekarskie: 15 gramów
- masło: 180 gramów
- jajka: 2 sztuki
- mleko: 100 mililitrów

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Paszteciki z kapustą i pieczarkami

  • 1. Najpierw zabieramy się za farsz. Kapustę opłucz, zalej zimną wodą i gotuj około godzinę. Przelej na sitko, aby odciekła, a jak wystygnie to odciśnij z niej wodę. Posiekaj drobno. Cebulę obierz, posiekaj drobno, wrzuć do głębokiego garnka i zeszklij na oliwie. Pieczarki obierz, pokrój w drobną kostkę, wrzuć do garnka z cebulą. Duś pieczarki aż puszczą sok, a następnie odparują wodę. Dodaj kapustę, smaż jeszcze chwilę i odstaw do ostygnięcia. Posiekaj i połącz z kapustą. W ten sposób farsz mamy gotowy.
  • 2. Przygotuj zaczyn drożdżowy z 80 ml mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki. Odstaw na 15 minut aż drożdże „ruszą”. Do małego rondelka dodaj masło i pozostałe mleko. Lekko podgrzej, aby masło się rozpuściło i odstaw do ostudzenia. Jak wystygnie dodaj do masła roztrzepane jajka.

    Mąkę wymieszaj z solą. Dodaj zaczyn, masło z jajkami i wyrabiaj na gładką masę. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie wyrabiaj ciasto przez chwilę. Jeśli ciasto za bardzo się klei możesz dodać jeszcze trochę mąki, ale staraj się, aby dodawać jej jak najmniej.
  • 3. Ciasto i farsz podziel na dwie części. Ciasto rozwałkuj starając się, aby uzyskać prostokąt. Wyłóż połowę farszu na każdy kawałek ciasta i rozłóż go równomiernie pozostawiając jeden bok o szerokości 5 cm bez farszu. Zacznij zwijać od drugiej strony. Jak rulon będzie gotowy pokrój go na odcinki długości ok. 5 cm. Tutaj przyda się dobry, ostry nóż, aby rulon utrzymał swój kształt. Mniejsze wyglądają ładniej, ale lubią się przewracać w piekarniku. Ułóż na papierze do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 20-30 min. w temperaturze 180 st. na rumiano.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkiprzystawkakapusta kiszonapasztecikiprzekąska
 

Komentarze

Podobne przepisy

Krucho - drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami

Dodane przez: anemon

Krucho - drożdżowe paszteciki z kapustą i...

Paszteciki z kiszonej kapusty i...

image-14clxbr

Dodane przez: viki2903

Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami...

paszteciki z kapustą i grzybami

Dodane przez: agarybak76

Paszteciki z kapustą i grzybami

W moim domu paszteciki pierwszy...

PASZTECIKI Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ

Dodane przez: violast11

PASZTECIKI Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ KISZONĄ

Bardzo smaczne, kruche paszteciki...

paszteciki

Dodane przez: klementynka

paszteciki z kapustą i grzybami

Najczęściej takie paszteciki służą...

 Ostre paszteciki z kapustą i pieczarkami

Dodane przez: Anyzkowo

Ostre paszteciki z kapustą i pieczarkami

idealne do barszczu