Paszteciki z kapustą i pieczarkami

  • wyświetlono: 1568 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

pyszne paszteciki, bogato nadziane kapustą z grzybami i orzechami. Pyszne - to jednak mało powiedziane;)

IMGP5924-4c
  • 120min

Składniki

ciasto:
500g mąki
25g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
2 jajka
1 łyżeczka soli
3 łyżki cukru
50g masła
1 łyżka oleju

nadzienie:
1 kg kiszonej kapusty
400g pieczarek
2 łyżki grzybowego pyłu
2 cebule
100g orzechów włoskich
łyżka majeranku
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia

na wierzch: 1 jajko
zioła, czarnuszka, sezam, mak

Sposób przygotowania przepisu:

Paszteciki z kapustą i pieczarkami

  • 1. Nadzienie: Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna - opłukać pod bieżącą wodą, odcisnąć, posiekać.
    Na patelni rozgrzać ok 2 łyżek oleju, dodać kapustę, smażyć, aż lekko się podrumieni. Posypać grzybowym pyłem, dodać liść i ziele, podlać wrzątkiem i dusić do miękkości.
    Pieczarki oczyścić, pokroić drobno. Wrzucić na suchą patelnię, smażyć, aż odparują.
    Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju, dodać kapustę i pieczarki, doprawić majerankiem, pieprzem, smażyć razem kilka minut.
    Orzechy uprażyć na suchej patelni, potrzeć z dłoniach, żeby pozbyć się skórek, posiekać drobno i dodać do kapusty.
  • 2. Ciasto: Masło roztopić. Mleko podgrzać. Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i pół szklanki mleka przygotować rozczyn. Mąkę przesiać z solą, dodać pozostałe mleko z rozbełtane z jajkami, wlać wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto, dodając masło, tak długo, aż będzie odstawać od ręki. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania.
  • 3. Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieść jeszcze raz, podzielić na 4 kawałki. Każdy rozwałkować na długi pasek o długości ok 40cm i szerokości ok 10cm, wyłożyć nadzienie, zwinąć i zlepić brzeg. Tak powstały wałek pokroić na paszteciki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem w sporych odstępach, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia.
    W ten sam sposób przygotować pozostałe paszteciki.
    Przed pieczeniem paszteciki posmarować rozmąconym jajkiem, posypać ziołami, czarnuszką, makiem, sezamem - wg uznania.
    Paszteciki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 15-20 minut w temp. 180stC, do uzyskania złotego koloru.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkisezonowe_przysmakikapustaWigiliapasztecikiświęta

Komentarze

Podobne przepisy

Paszteciki z soczewicą i pieczarkami

Dodane przez: JustKuchcik

Paszteciki z soczewicą i pieczarkami

Delikatne drożdżowe paszteciki...

PASZTECIKI Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ

Dodane przez: violast11

PASZTECIKI Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ KISZONĄ

Bardzo smaczne, kruche paszteciki...

Krucho - drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami

Dodane przez: anemon

Krucho - drożdżowe paszteciki z kapustą i...

Paszteciki z kiszonej kapusty i...

paszteciki z kapustą i grzybami

Dodane przez: agarybak76

Paszteciki z kapustą i grzybami

W moim domu paszteciki pierwszy...

paszteciki

Dodane przez: klementynka

paszteciki z kapustą i grzybami

Najczęściej takie paszteciki służą...

paszteciki

Dodane przez: Anyzkowo

Paszteciki z pieczarkami i żółtym serem

Paszteciki to świetna przekąska...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE