Paszteciki z kapustą i majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę gotuję w niewielkiej ilości wody około 20 minut. Odcedzam i studzę. Drożdze kruszę i mieszam ze śmietaną. Kiedy się rozpuszczą mieszam z pozostałymi składnikami ciasta i zagniatam. Kiedy ciasto będzie odchodziło od ręki, nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Marchew ścieram na tarce, cebulę kroję w kostkę. Kapustę drobniutko kroję. Cebulę podsmażam na oleju, dodaję marchew i kapustę. Wsypuję mielone grzyby i majeranek. Doprawiam pieprzem. Duszę ok. 5 minut, w razie potrzeby podlewam odriobiną wody. Farsz studzę. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt i wzdłuż dłuższego boku nakładam farsz. Zwijam w rulonik, odcianam nadmiar ciasta, kroję na około 3-4 cm kawałki(układam odstępach a blaszce tak by łączenie było na dole). Postępuję tak z resztą ciasta. Paszteciki smaruję roztrzepanym jajkiem i opruszam majerankiem. Piekę około 35 minut w 180 st.
Komentarze