Paszteciki z kapustą i majerankiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Paszteciki doskonale pasują do czerwonego barszczu. Są bardzo mięciutkie, przepyszne .

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto;
    2 szklanki mąki + mąka do podsypywania
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
    2.5 g drżdzy
    jajko
    szczypta soli
    szczypta majeranku
    10 dag margaryny

    farsz;
    cebula
    mała marchew
    ok. 50 dag kiszonej kapusty
    3 łyżki oleju
    łyżeczk amajeranku
    pieprz do smaku
    łyżeczka suszonych, mielonych leśnych grzybów

    jajko
    szczypta majeranku do posypania pasztecików
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Paszteciki z kapustą i majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krojenie pasztecików 1. Kapustę gotuję w niewielkiej ilości wody około 20 minut. Odcedzam i studzę. Drożdze kruszę i mieszam ze śmietaną. Kiedy się rozpuszczą mieszam z pozostałymi składnikami ciasta i zagniatam. Kiedy ciasto będzie odchodziło od ręki, nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Marchew ścieram na tarce, cebulę kroję w kostkę. Kapustę drobniutko kroję. Cebulę podsmażam na oleju, dodaję marchew i kapustę. Wsypuję mielone grzyby i majeranek. Doprawiam pieprzem. Duszę ok. 5 minut, w razie potrzeby podlewam odriobiną wody. Farsz studzę. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt i wzdłuż dłuższego boku nakładam farsz. Zwijam w rulonik, odcianam nadmiar ciasta, kroję na około 3-4 cm kawałki(układam odstępach a blaszce tak by łączenie było na dole). Postępuję tak z resztą ciasta. Paszteciki smaruję roztrzepanym jajkiem i opruszam majerankiem. Piekę około 35 minut w 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować