Paszteciki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże z cukrem zalać ciepłym mlekiem i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Przesiać mąkę z solą,wymieszać. Dodać olej, drożdże i wyrobić ciasto. Przykryć, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Suszone grzyby zalać wodą i odstawić na kilka godzin (lub na całą noc).Ugotować w tej samej wodzie. Kiszoną kapustę włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować pół godziny. Odcedzić, odcisnąć i posiekać.
3.Cebulę i pieczarki obrać i posiekać.Grzyby suszone osączyć z wody i drobno pokroić. Rozgrzać olej, zeszklić cebulę, włożyć pieczarki i grzyby suszone. Doprawić solą i pieprzem. Dusić, mieszając, aż grzyby zmiękną a sok wyparuje. Dorzucić posiekaną kapustę, przyprawić. Smażyć razem kilka minut. Ostudzić.
4.Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć, wyrobić. Rozwałkować na podłużny pasek, przez środek rozłożyć farsz,zlepić.
5.Zlepione ciasto odwrócić na drugą stronę i za pomocą noża dzielić na porcje. Każdy pasztecik posmarować rozmąconym jajkiem i kłaść na wyłożoną pergaminem blaszkę . Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok 20 minut.
Komentarze