Paszteciki z kapustą

4.5 (152 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Paszteciki z kapustą i grzybami to smaczny dodatek do barszczyku ale i smaczna przegryzka.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:




  • mąka 3 szkl
    drożdże 6 dag
    żółtka 3 szt
    śmietana (kwaśna) ok 1/2 szkl
    sól 1/2 łyżeczki
    cukier 1 łyżeczka
    masło albo margaryna 1 kostka (250g)
    cebula 1 szt
    kapusta kiszona ok 1 kg
    grzyby suszone ok 10 szt
    bułka tarta
    sól
    pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Paszteciki z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć dodać do śmietany razem z łyżeczką cukru i rozmieszać. Do mąki dodać masło, oprószyć solą i posiekać. Dodać śmietanę drożdże i żółtka i zagnieść ciasto. Uformować kulę i odłożyć na ok 60 min do lodówki.

    Grzyby opłukać, zalać wrzącą wodą.

    Kapustę wypłukać posiekać i obgotować ok 20 min z dodatkiem liścia laurowego.

    Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć drobno pokrojoną cebulę. Kapustę osączyć z wody dodać do cebuli, dodać też pokrojone w paski grzyby. Posolić, podlać wodą i dusić do miękkości aż odparuje płyn. Dodać 1-2 łyżki bułki i doprawić do smaku.

    Ciasto wyjąc z lodówki podzielić na kawałki i rozwałkować. Pociąć na paski szerokości 10-12cm. Na środek każdego paska nakładać przygotowany farsz i zlepiać ciasto nad farszem. Odwrócić i kroić na kawałki o długości 5-8cm.

    Układać na blaszce i piec do zrumienienia ok 20 min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować