Paszteciki z grzybami i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta: Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy drożdże rozmieszane ze śmietaną, gałkę muszkatołową i sól do smaku. Zagniatamy ciasto. Wykonanie farszu: Kapustę odgotować, gotować około 10 minut. Pieczarki umyć, zetrzeć na tartce o dużych oczkach i usmażyć. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoty kolor. Połączyć pieczarki z cebulą. Odgotowaną kapustę odcedzić i przekręcić przez maszynkę. Kapustę dodajemy do pieczarek i cebuli, mieszamy. Smażymy wszystko jeszcze około 8 minut. Do farszu dodajemy jajko, bułkę tartą, sól, pieprze i kucharek, wszystko razem mieszamy. Ciasto wałkujemy na grubość około 4 mm, tniemy paski o szerokości 5 cm i nakładamy łyżką farsz, zwijamy i tniemy na paszteciki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy paszteciki rozbełtanym jajkiem. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170*C.
Porady
Farsz można zrobić również z mięsem i pieczarkami lub z mięsem i kapustą.
Komentarze