Paszteciki z ciasta francuskiego z rurskim farszem / Paszteciki ruskie

4.48 (203 ocen)

Te nietypowe paszteciki bardzo nam wszystkim smakowały:). Powstały przypadkiem, kiedy został mi nadmiar "ruskiego" farszu a okazały się tak świetne, że były prośby o dokładkę:).

Składniki:

  • 2 arkusze ciasta francuskiego
    jajko do smarowania
    150g boczku

    Farsz:
    500g ziemniaków
    500g twarogu półtłustego
    3 cebule
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (203 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Paszteciki z ciasta francuskiego z rurskim farszem / paszteciki ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Cebulę i boczek kroimy. Na suchej patelni podsmażamy boczek a kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać dodajemy cebulę. Smażymy do miękkości, co jakiś czas podlewając wodą. Ziemniaki rozgniatamy razem z twarogiem, dodajemy cebulę, boczek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
  • 2. Każdy arkusz ciasta francuskiego kroimy na 8 równych prostokątów. Na środek 4 z nich układamy dużą ilość farszu, przykrywamy pozostałymi kawałkami ciasta (dla efektu wizualnego możemy je ponacinać). Brzegi mocno dociskamy widelcem, smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut.
  • 3. Boczek podsmażamy na suchej patelni, posypujemy nim paszteciki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować