Paszteciki z ciasta francuskiego z rurskim farszem / Paszteciki ruskie

  • wyświetlono: 775 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Te nietypowe paszteciki bardzo nam wszystkim smakowały:). Powstały przypadkiem, kiedy został mi nadmiar "ruskiego" farszu a okazały się tak świetne, że były prośby o dokładkę:).

monika016

Składniki

2 arkusze ciasta francuskiego
jajko do smarowania
150g boczku

Farsz:
500g ziemniaków
500g twarogu półtłustego
3 cebule
sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Paszteciki z ciasta francuskiego z rurskim farszem / Paszteciki ruskie

  • 1. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Cebulę i boczek kroimy. Na suchej patelni podsmażamy boczek a kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać dodajemy cebulę. Smażymy do miękkości, co jakiś czas podlewając wodą. Ziemniaki rozgniatamy razem z twarogiem, dodajemy cebulę, boczek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
  • 2. Każdy arkusz ciasta francuskiego kroimy na 8 równych prostokątów. Na środek 4 z nich układamy dużą ilość farszu, przykrywamy pozostałymi kawałkami ciasta (dla efektu wizualnego możemy je ponacinać). Brzegi mocno dociskamy widelcem, smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut.
  • 3. Boczek podsmażamy na suchej patelni, posypujemy nim paszteciki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilmoj_niedzielny_obiad

Komentarze

Podobne przepisy

paszteciki

Dodane przez: Brenia

Paszteciki z farszem pieczarkowym

W sam raz do czerwonego barszczu.

Paszteciki

Dodane przez: Bernadetta

Francuskie paszteciki z kurczakiem z rosołu

Kiedy po Świętach zostanie nam...

image-0k1vrci

Dodane przez: monika016

Paszteciki ruskie

Te nietypowe paszteciki bardzo...

paszteciki

Dodane przez: anna1984

Paszteciki z ciasta francuskiego

Zrobiłam je do barszczu czerwonego...

Paszteciki z zimnego ciasta

Dodane przez: RedakcjaPP

Paszteciki z zimnego ciasta

Zimne ciasto zawsze się udaje....

Gotowe paszteciki

Dodane przez: paulinka020591

Paszteciki z farszem mięsnym ciocI Hani

Potrawa ta jest idealna do barszczu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE