Paszteciki z ciasta francuskiego

0 (0 ocen)

  • 25 min

Smaczna przekąska w kilka chwil

  • 25 min

Składniki:

  • 1/2 gotowego ciasta francuskiego
    110 g pasztetu sojowego
    1 jajko
    ok. 2 łyżki kminku całego

Paszteciki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie rozwijamy. Ok. 1 cm od krótszego brzegu ciasta, nakładamy warstwę pasztetu. Następnie zawijamy ciasto w rulonik lekko go przygniatając i za pomocą noża odcinamy rulonik od reszty ciasta. Czynność powtarzamy aż skończą nam się składniki. Następnie kroimy rulon na mniejsze części (np. kwadraty lub romby). Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kilkoma ziarenkami kminku, który później lekko dociskamy do ciasta. Tak przygotowane paszteciki pieczemy w nagrzanym do 180C piekarniku przez 13 minut. Podajemy na gorąco lub na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy