Paszteciki ruskie

0 (0 ocen)

Te nietypowe paszteciki bardzo nam wszystkim smakowały:). Powstały przypadkiem, kiedy został mi nadmiar "ruskiego" farszu a okazały się tak świetne, że były prośby o dokładkę:).

Składniki:

  • 2 arkusze ciasta francuskiego
    jajko do smarowania
    150g boczku

    Farsz:
    500g ziemniaków
    500g twarogu półtłustego
    3 cebule
    sól, pieprz

Paszteciki ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Cebulę i boczek kroimy. Na suchej patelni podsmażamy boczek a kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać dodajemy cebulę. Smażymy do miękkości, co jakiś czas podlewając wodą. Ziemniaki rozgniatamy razem z twarogiem, dodajemy cebulę, boczek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
    .
  • 2. Każdy arkusz ciasta francuskiego kroimy na 8 równych prostokątów. Na środek 4 z nich układamy dużą ilość farszu, przykrywamy pozostałymi kawałkami ciasta (dla efektu wizualnego możemy je ponacinać). Brzegi mocno dociskamy widelcem, smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut.
  • 3. Boczek podsmażamy na suchej patelni, posypujemy nim paszteciki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy