Paszteciki "posiekane bolognese"

0 (0 ocen)

Pyszne mięsno pomidorowe paszteciki. W smaku jak sos bolognese ale w cieście mięciutkim i rozpływającym się w buzi.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 600 g. maki
    - 40 g. drożdży
    - 3 jaja
    - 125 g. roztopionego masła
    - 2 łyżki cukru
    - 1/2 szkl. mleka
    Farsz:
    - 2 filety drobiowe
    - 2 łyżki przyprawy kebab gyros
    - szczypta soli
    - 2 łyżki ketchupu
    - 2 łyżki przecieru pomidorowego
    - 1 cebula
    - 1 ząbek czosnku
    - 1 łyżka oleju
    - 1 łyżeczka bazylii
    - 1 łyżeczka majeranku

    Dodatkowo:
    - 2 łyżki przecieru

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Paszteciki "posiekane bolognese" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować rozczyn: Mleko podgrzać aby było ciepłe. Dodać cukier, drożdże i 1 łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto: Mąkę, jaja, masło wymieszać. Dodać rozczyn. Zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 h.
  • 2. Filety umyć, osuszyć i posiekać bardzo drobno. Przyprawić przyprawą kebab gyros oraz solą. Podsmażyć na złoty kolor, Dodać przecier, ketchup oraz bazylię i majeranek. Wymieszać.
    Cebulkę i czosnek obrać. Podsmażyć na złoto a następnie dodać do farszu.
  • 3. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować w kształcie prostokąta. Na rogu nakładać farsz i zwijać. Przecinać wzdłuż na kształt pasztecika. Wykładać na wyłożoną pergaminem blachę a następnie każdy pasztecik posmarować przecierem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 20-25 min. Kiedy staną się złociste, wyciągamy.

Porady

Połowa ciasta zostanie, dlatego można podwoić farsz lub zrobić z innym farszem np. z kapusta i grzybami. Polecam odgrzane w mikrofalii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Ketchup Przecier pomidorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować