Paszteciki krucho-drożdżowe

  • wyświetlono: 196 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

pyszne z czerwonym barszczykiem, doskonałe na ciepło jak i na zimno

IMG_20191026_080709

Składniki

25 dkg mąki
10 dkg margaryny
łyżka ciepłego mleka
1/2 kostki drożdży
łyżeczka cukru
2 jajka
3 łyżki śmietany
25 dkg ugotowanej włoszczyzny (marchewka, por, pietruszka, cebula)
25 dkg ugotowanego mięsa (wołowe, wieprzowe, drobiowe)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, biały pieprz
kminek lub ser żółty

Sposób przygotowania przepisu:

Paszteciki krucho-drożdżowe

  • 1. Ugotowane mięso i warzywa mielimy przez maszynkę, wbijamy całe jajko, dodajemy przyprawy ( sól, pieprz, gałkę muszkatołową, tymianek, biały pieprz). Wszystko dobrze mieszamy. Jeżeli jest zbyt suche dodajemy troszkę wody.
    Drożdże rozetrzeć z cukrem i łyżką ciepłego mleka. Odstawić. Mąkę przesiać przez sito, posiekać z margaryną. Dodać podrośnięte drożdże, żółtko, śmietanę, pół łyżeczki soli i zarobić jednolite ciasto.
    Ciasto rozwałkować w duży prostokąt. Nadzienie nałożyć wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć rulon i pokroić w skośne kawałki. Paszteciki wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Smarujemy każdy pasztecik białkiem. Posypujemy kminkiem lub startym serem żółtym.
    Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 190 stopni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

drożdżowe paszteciki z cebulą

Dodane przez: klementynka

drożdżowe paszteciki z cebulą

Paszteciki to obowiązkowa przekąska...

Paszteciki drożdżowe z pieczarkami

Dodane przez: Wioleczka1

Paszteciki drożdżowe z pieczarkami

Smaczne z dużą ilością farszy paszteciki...

pierożki

Dodane przez: Aninka88

PIEROŻKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z MIĘSEM

pyszna przekąska

Dodane przez: Wioleczka1

Paszteciki drożdżowe z pieczarkami

Smaczne z dużą ilością farszy paszteciki...

KAPUŚNIACZKI

Dodane przez: agus11013

KAPUŚNIACZKI KRUCHO-DROŻDŻOWE

Doskonale smakują jako dodatek...

paszteciki

Dodane przez: Luelle

Paszteciki drożdżowe

Idealne do czerwonego barszczu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE