Paszteciki krucho-drożdzowe

  • wyświetlono: 2716 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszne,delikatne,krucho-drożdżowe paszteciki,wypełnione po brzegi farszem.Do tego obowiązkowo szklanka gorącego,domowego barszczu czerwonego.Świetnie sprawdzają się na każdej imprezie.

PolskaGotuje

Składniki

Ciasto:
3 żółtka
100 g masła
50 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
250 ml ciepłego mleka
400 g mąki tortowej
1 łyżeczka soli
Nadzienie:
około 1 kg mięsa
300 g kapusty kwaszonej
2 cebule
gałka muszkatołowa
2 łyżeczki czubricy zielonej
pieprz ziołowy
pieprz czarny
oliwa
1 jajko
sól
Dodatkowo:
1 żółtko
czarnuszka
sezam
siemię lniane
czubrica zielona

Sposób przygotowania przepisu:

Paszteciki krucho-drożdzowe

  • 1. Ciasto:
    Na początku zadbajmy o to,aby wszystkie składniki ciasta miały temperaturę pokojową.Do miseczki wlewamy troszkę ciepłego mleka,dodajemy pokruszone drożdże,cukier i łyżkę mąki.Dokładnie mieszamy zaczyn i odstawiamy na około 10 minut,aż drożdże zaczną pracować.W międzyczasie mąkę przesiewamy do miski.Dodajemy zaczyn drożdżowy,resztę ciepłego mleko i mieszamy.Ja robię to mikserem z mieszadłami przeznaczonymi do ciasta drożdżowego.Stopniowo dodajemy żółtka,nie przerywając miksowania.Ciasto musi być gładkie i bez grudek.Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione dodajemy bardzo miękkie masło.Wyrabiamy po raz kolejny ciasto,aż będzie elastyczne,gładkie i nie będzie się kleiło do rąk.Masło musi całkowicie połączyć się z ciastem.Tą czynność wykonywałam rękami.Jeżeli ciasto jest troszkę kleiste możemy odrobinę podsypać mąką.Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Nadzienie:
    Do farszu użyłam rożnego mięsa gotowanego np.z rosołu.Przeważnie jest to drób i indyk.Jednak jeśli chodzi o mięso to tą kwestie pozostawiam waszym gustom.Mięso zmieliłam w maszynce do mięsa.Kapustę gotujemy około 20 minut.Odsączamy i odciskamy rękami z nadmiaru wody.Kapustę możemy zmielić razem z mięsem.Ja jednak lubię kawałki kapusty w pasztecikach.Jeżeli nie mielimy kapusty musimy ją posiekać.Proponuję kapustę z biedronki,jest bardzo cieniutko poszatkowana i nie trzeba jej dodatkowo kroić.Cebulę drobno kroimy.Rozgrzewamy w garnku o grubym dnie oliwę i podsmażamy cebulkę.Cebula ma się tylko zeszklić.Dodajemy mięso,sporą ilość pieprzu ziołowego(ja dałam tak około 2-3 łyżki stołowe),sporo gałki muszkatołowej świeżo otartej i resztę przypraw.Farsz powinien być dosyć intensywnie doprawiony.Farsz cały czas podgrzewamy na małym ogniu mieszając,aby nie przywarł do dna do momentu,aż rozpuszczą się wszystkie przyprawy.W międzyczasie możemy próbować farsz i doprawiać do smaku.Kiedy farsz ostygnie dodajemy jajko i mieszamy.
  • 3. Blat posypujemy mąką.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt.Tniemy pasy o szerokości 10 cm.Z brzegu paska układamy farsz i zwijamy zaczynając od dłuższego boku prostokąta z nadzieniem.Koniec drugiego brzegu paska zlepiamy na całej długości łączenia.Tak postępujemy z każdym paskiem.Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy roladki łączeniem do blachy zachowując odstępy.Nożem robimy nacięcia ukośne w odstępach 4-5 cm.Nie przecinamy jednak pasztecików do końca.Smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka i posypujemy czarnuszką,sezamem,siemieniem lnianym lub czubricą.Tak przygotowane paszteciki odstawiamy do wyrośnięcia na około 20-30 minut.W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180'C.Paszteciki pieczemy około 20-25 minut.Mają być rumiane.Idealnie pasują do barszczu czerwonego.Podajemy na zimno lub na ciepło.Do podgrzewania świetnie sprawdza się mikrofalówka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto drożdżowepasztecikidanie mięsneciasto krucheciasto krucho-drożdżowemięs mielonekapusta kwaszone

Komentarze

Podobne przepisy

Krucho drożdżowe paszteciki z grzybami

Dodane przez: zzewa

Krucho drożdżowe paszteciki z grzybami

w sam raz na zbliżające się święta,...

Paszteciki te są z pieczarkami ,ale można z mięsem

Dodane przez: mirka772

Paszteciki

Paszteciki są bardzo smaczne na...

Paszteciki z kapustą

Dodane przez: czarrna

Paszteciki

Przygotowuje się je u mnie głównie...

image-28br04g

Dodane przez: mamajagody_2010

Drożdzowy kwiat

Idealne na przekąskę, można zabrać...

Dodane przez: gosia5250

Paszteciki

Paszteciki są pyszne miękkie i...

paszteciki fińskie

Dodane przez: klementynka

paszteciki fińskie

Paszteciki fińskie od lat często...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE