Paszteciki krojone

0 (0 ocen)

Jak paszteciki to oczywiście z nadzieniem pasztetowym, doskonałe do czerwonego barszczu, a dlaczego krojone???Zwijam je po kilka w rulon i kroję w romby.

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:

    3 szkl. mąki
    3 łyżki oleju
    1 jajko
    1/2 szkl. mleka
    1 i 1/2 szkl. wody gazowanej
    szczypta soli


    Farsz:

    250 g pieczarek
    300 g pasztetu wieprzowego lub pasztetowej
    1 cebula
    150 g żółtego sera
    1/2 pęczka natki pietruszki
    sól, pieprz

    dodatkowo:
    olej, bułka tarta, jajko

Paszteciki krojone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki połączyć mikserem, aby nie było grudek. Jeśli będzie za gęste dodać wody, jeśli za rzadkie - mąki.
    Usmażyć placki naleśnikowe ( z tej porcji ok. 20)

    Farsz:
    Pieczarki i ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Pasztet posiekać widelcem.
    Cebulkę i natkę drobno posiekać.
    Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić cebulkę, dodać pieczarki, ostudzić.
    Do zimnych pieczarek dodać pasztet, ser, natkę, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
  • image-0htcwdq 2. Naleśniki układać po 5-6 szt. na blacie, tak, aby jeden na drugi zachodził i smarować farszem.
  • image-1l7mvwy 3. Zwinąć dokładnie w rulon od góry do dołu i kroić po skosie w romby.
  • image-1b1gmqs 4. Panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na złoto z obu stron.

Porady

Można usmażyć wcześniej przed podaniem i wstawić w naczyniu żaroodpornym do nagrzanego piekarnika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy