Paszteciki kapuściano-grzybowe, czy tzw. kapuśniaczkito świetny i prosty przepis na świąteczne danie. Podane z barszczem czerwonym smakują wyśmienicie.
1 godz. 20 min
Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki
1,5 kostki margaryny
3 jajka
3 łyżki cukru
szczypta soli
100 g drożdży, świeżych
1 szkl. gęstej śmietany 18%
do posypania: mak
Farsz:
1 kg kapusty kiszonej, posiekanej
300 g pieczarek, obranych startych na tarce
2 cebule, posiekane w kostkę
2 jajka
3-4 łyżki oleju rzepakowego
majeranek, sól i pieprz, do smaku
Paszteciki kapuściano-grzybowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, cukrem i jajkami. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Zagniatać do momentu aż ciasto będzie dobrze wyrobione i elastyczne. Włożyć do miski wysypanej mąką i odstawić do lodówki na 30 minut.
2.Farsz:
Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać posiekaną kapustę i pieczarki. Dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając przez ok. 30 minut. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić do wystudzenia. Do wystudzonego farszu dodać jajka i dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą porcję ciasta rozwałkować na prostokąt, na grubość ok 5 mm, posmarować farszem i zwijać. Zwinięte ciasto z farszem pokroić na dowolne kawałki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać makiem. Piec ok. 20 minut w temp. 180 st.C aż do zrumienienia.
Gotowe paszteciki podawać z gorącym czerwonym barszczem.
Komentarze