Paszteciki kapuściano-grzybowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Paszteciki kapuściano-grzybowe, czy tzw. kapuśniaczkito świetny i prosty przepis na świąteczne danie. Podane z barszczem czerwonym smakują wyśmienicie.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki
    1,5 kostki margaryny
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    szczypta soli
    100 g drożdży, świeżych
    1 szkl. gęstej śmietany 18%
    do posypania: mak

    Farsz:
    1 kg kapusty kiszonej, posiekanej
    300 g pieczarek, obranych startych na tarce
    2 cebule, posiekane w kostkę
    2 jajka
    3-4 łyżki oleju rzepakowego
    majeranek, sól i pieprz, do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Paszteciki kapuściano-grzybowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, cukrem i jajkami. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Zagniatać do momentu aż ciasto będzie dobrze wyrobione i elastyczne. Włożyć do miski wysypanej mąką i odstawić do lodówki na 30 minut.

  • 2. Farsz:
    Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać posiekaną kapustę i pieczarki. Dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając przez ok. 30 minut. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić do wystudzenia. Do wystudzonego farszu dodać jajka i dokładnie wymieszać.

    Ciasto podzielić na 4 części. Każdą porcję ciasta rozwałkować na prostokąt, na grubość ok 5 mm, posmarować farszem i zwijać. Zwinięte ciasto z farszem pokroić na dowolne kawałki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać makiem. Piec ok. 20 minut w temp. 180 st.C aż do zrumienienia.

    Gotowe paszteciki podawać z gorącym czerwonym barszczem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować