Paszteciki francuskie z kapustą i grzybami

4.5 (141 ocen)

W miarę proste do wykonania, bardzo smaczne i ładnie się prezentujące na stole. Najchętniej zjadane przez nas razem z barszczem czerwonym.

Składniki:

  • ciasto francuskie 2 arkusze (kupuję w Biedronce), czyli 2 opakowania
    Kiszona kapusta 30 dekagramów
    grzyby suszone (podgrzybki i prawdziwki) 5 dekagramów
    pieczarki świeże 15 dekagramów
    cebula 1 sztuka
    olej rzepakowy 1.5 łyżki
    bułka tarta 1.5 łyżki
    Jajko 1 sztuka
    sól i pieprz (do smaku)
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Paszteciki

Paszteciki francuskie z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby suszone płuczemy i namaczamy w wodzie na noc. Rano gotujemy do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły. Odcedzamy.
  • 2. Kapustę kiszoną gotujemy w wodzie do miękkości. Odcedzamy.
  • 3. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Przesmażamy na oleju rzepakowym razem z obraną i poszatkowaną cebulą.
  • 4. Grzyby obgotowane, przesmażone pieczarki z cebulą i ugotowaną kapustę kiszoną łączymy razem i mieszamy. Mielimy w maszynce do mięsa. Następnie doprawiamy solą i pierzem, dodajemy odpowiednio bułkę tartą i dokładnie wyrabiamy masę na farsz. Masa ma być zwarta.
  • farsz 5. Ciasto francuskie rozkładamy na stole. Każdy arkusz kroimy na 12 kwadratów. Na każdy kwadrat ciasta nakładamy farsz
  • lepimy 6. i delikatnie zlepiamy na kształt prostokątów, używając na brzegach łączonego ciasta widelca.
  • smarujemy 7. Jako rozkłócamy/roztrzepujemy i smarujemy nim nasze paszteciki.
  • pieczemy 8. Pieczemy w 200 stopniach przez 15-17 minut.
  • studzimy 9. Studzimy i spożywamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Grzyby Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować