Paszteciki drożdżowe z królikiem

  • wyświetlono: 45 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Paszteciki to danie, które dość często gości u mnie na stole :) Podane w towarzystwie czerwonego barszczu będą idealną propozycją na obiad.

ikonka
  • 6 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
- 2 szklanki mleka
- 3 jajka
- około 5 szklanek mąki
- 200g masła w temperaturze pokojowej
- 40 g świeżych drożdży
- łyżka cukru
- pół łyżki soli

Farsz:
- mięso z tuszy jednego królika (lub około 1 kg innego mięsa)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- pół średniego selera
- gałązka selera naciowego (opcjonalnie)
- 1-2 gałązki lubczyku (opcjonalnie)
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- 5-6 ziaren pieprzu
- jajko
- pieprz
- sól

Dodatkowo:
- mąka po podsypania blatu
- rozkłócone jajko

Sposób przygotowania przepisu:

Paszteciki drożdżowe z królikiem

  • 1. Królika ugotować z warzywami i przyprawami. Gdy będzie miękki pozostawić do wystudzenia. Z powstałego bulionu możecie przygotować barszcz czerwony. Mięso oddzielić od kości i drobno zmielić wraz z ugotowaną marchewką. Dodać jajko, sól, pieprz i wymieszać.
  • 2. Drożdże rozrobić z cukrem, dodać około 3-4 łyżki ciepłego mleka i pozostawić na 10 min.
  • 3. Przesiać mąkę. Dodać ciepłe mleko, jajka, sól i wyrośnięty rozczyn. Dobrze wyrobić. Jeśli chodzi o konsystencję to ciasto jest dość luźnie, wiec nie dosypujcie zbyt dużo mąki, bo takie właśnie ma być. Miskę z ciastem przykryć i odstawić na około godzinę.
  • Paszteciki drożdżowe z królikiem4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypany mąką blat. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i ponownie wyrobić, aż masło się rozpuści.
  • Paszteciki drożdżowe z królikiem5. Można do tego użyć wałka i postępować podobnie jak w przypadku ciasta francuskiego, czyli ułożyć na środku ciasta pokrojone masło, złożyć boki do środka, wałkować, znowu złożyć, wałkować i tak do momentu aż masło się rozpuści.
  • Paszteciki drożdżowe z królikiem6. Ciasto podzielić na 3 części. Każdy kawałek rozwałkować (wierzch możemy obsypać mąką). Za pomocą talerzyka wyciąć kółka, które później podzielić na osiem równych trójkątów.
  • 7. Nałożyć po łyżeczce farszu i zwinąć tworząc rogalik. Ułożyć je na włożonych papierem do pieczenia blachach i posmarować jajkiem. Piec w 180°C do momentu aż rogaliki nabiorą brązowego koloru (zwłaszcza ich spód).

Porady

Ten przepis jest świetne głównie ze względu na to, że do farszu można wykorzystać praktycznie wszystko. Może to być, tak jak w moim przypadku, specjalnie przygotowany królik, może to być inne mięso pozostałe nam z rosołu, świetnie sprawdzi się również farsz pieczarkowy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżekrólikpasztecikimięso z rosołudo barszczuresztkipatigotuje
 

Komentarze

Podobne przepisy

:)

Dodane przez: beciiaaa

Paszteciki drożdżowe z kiszoną kapustą

Rewelacyjnie smakują z czerwonym...

Ja z synkiem uwielbiamy razem gotować

Dodane przez: kasiadd3

Paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami

Te paszteciki robimy razem od lat....

Paszteciki

Dodane przez: agatku87

Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami

Paszteciki nie zawsze muszą być...

Paszteciki z kaszanką

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Krucho drożdżowe paszteciki z kaszanką, cebulą,...

Paszteciki w formie rogalików....

Paszteciki

Dodane przez: Misia1730

Paszteciki krucho-drożdżowe :)

Przepis na paszteciki z kapustą...